Turska blokirala Twitter, izazvala brojne kritike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vlada donijela je u četvrtak navečer odluku o blokadi pristupa Twitteru u Turskoj čime je izazvala brojne kritike protiv cenzure u turskim medijima i osudu iz Europske unije, tjedan dana prije lokalnih izbora 30. ožujka, prenose agencije.

Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele rekao je da je "jako zabrinut" zbog blokiranja Twittera, ustvrdivši da su "sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstva za komuniciranje temeljne vrijednosti EU-a". Istodobno je turska oporba najavila da će se obratiti pravosuđu i podnijeti tužbu zbog blokiranja Twittera, prenosi Reuters.

"Veliki udarac slobodi: Twitter je zatvoren", piše na naslovnici najprodavanijeg dnevnika u zemlji Zamana, bliskog bratstvu imama Fethullaha Gulena, koji je u otvorenom ratu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Drugi oporbeni dnevnik Cumhuriyet osudio je "cenzuru" koja je Tursku svrstala "u rang zemalja poput Sjeverne Koreje", prenosi AFP.

Vlasti za telekomunikacije objavile su u četvrtak navečer da su blokirale pristup Twitteru po naredbi pravosuđa, nakon prijetnje Erdogana da će zabraniti društvenu mrežu u znak odmazde zbog objavljivanja snimki telefonskog prisluškivanja koje ga povezuju sa skandalom oko korupcije.

- Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu, piše Cumhuriyet.

Usprkos mjerama koje je naredila vlast, brojni korisnici interneta brzo su uspjeli zaobići zabranu putem drugih proxy servera i mreža VPN.

- Erdoganova zabrana ukinuta je za manje od jednog dana, komentirao je na Twitteru izdavač dnevnika na engleskom Hurriyet Daily News Murat Yetkin. Zamjenik turskog premijera Bulent Airnc objavio je tweet u četvrtak ujutro o svom dnevnom programu.

Okupljanja su najavljena za petak u Ankari, Istanbulu i Izmiru radi osude odluke vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter