Turska: 205 mrtvih u rudarskoj nesreći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je u srijedu proglasila trodnevnu nacionalnu žalost nakon rudarske nesreće u kojoj je u utorak poginulo 205 rudara, po privremenim podacima, priopćio je ured premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zbog nesreće u rudniku Somi, proglašena je nacionalna žalost počevši od utorka, 13. svibnja", kaže se u tom priopćenju. Erdogan će oko podneva obići mjesto nesreće.

U trenutku eksplozije i požara, koji su se dogodili u utorak poslijepodne, u rudniku je bilo 787 rudara, dodaju vlasti. Spašena su 363 rudara, ali je još dvjestotinjak ostalo zarobljeno pod zemljom, usprkos naporima spasilaca.

Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti objavilo je da je zadnja kontrola rudnika provedena 17. ožujka te da se pokazalo da se primjenjuju mjere koje su na snazi.

No, radnik Oktay Berrin kaže "da nema nikakve sigurnosti u tom rudniku. Sindikati su samo pokriće, a uprava misli samo na novac". Njegov kolega veli da "dolje umiru ljudi, a sve to samo zbog novca".

U Ankari je premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio najdublju sućut obiteljima žrtava. Vjeruje se da je uzrok eksplozije bio kvar na električnom transformatoru, što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika za njih najveća opasnost jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometra dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik.

Spasilačke ekipe ubrizgavale su svježi zrak u galerije, kroz koje su vatrogasci zbog gustog dima mukotrpno napredovali. Rudari imaju plinske maske, no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći.

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992., kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru. U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter