Turku kulturna prijestolnica 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plesnim predstavama, koncertima, vatrometom i akrobacijama srednjovjekovni finski grad Turku predstavio se kao ovogodišnja europska prijestolnica kulture. Turku, utemeljen 1229., negdašnja finska prijestolnica smještena na jugozapadu zemlje, na obali Baltickog mora, grad je umjetnosti i sveucilišno središte, koji se može pohvaliti naslovom najstarijeg grada u Finskoj.

"Postavši europskom prijestolnicom kulture Turku je na europskom zemljovidu prikazan na posve nov nacin i pokazuje ostatku svijeta snagu kulture. Od same svecanosti otvaranja, povijesna snaga Turkua, kao najstarijega finskoga grada, ispreplest ce se s otvorenim pogledom na buducnost. Kultura ce donijeti mnogo dobra stanovnicima, gostima, tvrtkama i regiji", rekao je gradonacelnik Turkua Aleksi Randell, kako stoji na internetskim stranicama ovogodišnje prijestolnice kulture.

Vrhunac svecanosti bio je pirotehnicki spektakl "Ova strana, druga strana" koji je osmislila britanska umjetnicka skupina Walk the Plank i koji se održao na obje obale rijeke Aure, zaledene u ovo doba godine, uz sudjelovanje oko 2.000 mještana.

"Ostatku Europe i svijeta želimo poruciti da je kultura dobra za psihicko i tjelesno zdravlje. Trecina predvidenih kulturnih dogadanja bit ce povezana s temom srece", rekla je glasnogovornica fonda Turku 2011. Saara Malila.

Uz Turku, europskom kulturnom prijestolnicom za ovu godinu proglašen je i estonski glavni grad Tallinn, koji se nada da ce zahvaljujuci 150 službenih dogadanja, za koje je izdvojeno 50 milijuna eura, privuci dva milijuna turista. Program u Tallinu službeno je poceo 1. sijecnja.

Nakon Turkua i Tallinna 2011., sljedeci gradovi kulture su portugalski Guimaraes i Maribor (2012.), Marseille i slovacke Košice (2013.), Umea u Švedskoj i latvijska Riga (2014.), te 2015. Mons (Belgija) i Plzen u Ceškoj.


Podijeli: Facebook Twiter