Turkmenistan želi kod nas graditi ribarske brodove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razgovori hrvatskog predsjednika Stjepana Mesica s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom, koji je prošlog tjedna boravio u uzvratnom posjetu Hrvatskoj, bili su plodonosni jer su u ovoj ekonomskoj krizi otvorili put jacoj gospodarskoj suradnji s tom srednjoazijskom državom koja se ubraja medu zemlje s najvecim rezervama prirodnog plina u svijetu.

Potvrda za to jest i susret predsjednika Berdimuhamedova s premijerom Ivom Sanaderom, te dogovor da ce dvije zemlje najkasnije do jeseni osnovati meduvladinu komisiju na celu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polancecom radi jacanja suradnje u gospodarstvu i na drugim poljima. Prema informacijama iz Ureda predsjednika i Vlade, Polancec ce na celu hrvatske delegacije otputovati u Turkmenistan te razgovarati o konkretnim gospodarskim i drugim projektima u kojima bi mogle sudjelovati domace tvrtke.

- Ono što je posebno zanimljivo, pokazali su interes za suradnju s hrvatskim brodogradilištima u gradnji ribarskih brodova, kaže potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta. Prema njezinim rijecima, HGK ce organizirati posjet naših gospodarstvenika Turkmenistanu, kao i nastup na sajmovima u toj zemlji, ovisno o njihovom zanimanju. Trnokop-Tanta potvrduje da je turkmenistanska strana pokazala veliko zanimanje za ekonomsku suradnju.. Turkmenistan nema mora, ali ima dugacku obalu uz Kaspijsko jezero. Ta se zemlja zanima i za korištenje hrvatskih luka.

Ingra, Ericsson Nikola Tesla i Ina vec vode vrlo konkretne razgovore o mogucim projektima u Turkmenistanu, prema informacijama iz Vlade. Tesla vec sada radi na razvoju telekomunikacijske mreže u toj državi. Isto tako, tekstilna industrija vidi velike potencijale na turkmenistanskom tržištu.


Podijeli: Facebook Twiter