Turkmenistan naručuje dva nova broda od Uljanika

Brodogradilište Uljanik (N. LAZAREVIĆ)
Brodogradilište Uljanik (N. LAZAREVIĆ)

Pulski "Uljanik" ipak nije u problemima s narudžbama novih brodova iz Turkmenistana. Iako je prvi brod za tu bogatu državu kasnio zbog neočekivanog niskog vodostaja rijeke Volge, kojom će brod uploviti u Kaspijsko more, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova tvrde da pulsko brodogradilište, kao i ostali hrvatski izvoznici u tu zemlju neće imati problema.

U posjetu Turkmenistanu, te na proslavi njihovog najvećeg nacionalnog praznika boravila je ovih dana i ministrica Vesna Pusić, koja je dogovorila i novu poslovnu suradnju.

"Turkmenistanski predsjednik i ministrica Pusić održali su sastanak prvog dana posjeta, 28. listopada i predsjednik Berdimuhamedov je izrazio zadovoljstvo Uljanikovim brodom koji je na putu za luku Turkmenbaši, a najavio je da su spremni naručiti još dva broda za prijevoz lokomotiva", kažu u ministarstvu na Zrinjevcu.

Ministarstvo demantira i navode jednog dnevnog lista kako je susret bio "hladan" i bez pozdrava: "Ministrica i predsjednik Berdimuhamedov susreli su se i drugog dana posjeta tijekom proslave Nacionalnog dana. Turkmenistanski ministar vanjskih poslova Meredov ministricu Pusić dočekao je na zračnoj luci, imali su odvojeni posebni sastanak, a također ju je i ispratio u zračnu luku kad je nastavila put za Astanu", naglašavaju na Zrinjevcu, gdje ističu velike potencijale u gospodarskoj suradnji dvaju zemalja.

 "Potencijal suradnje Hrvatske i Turkmenistana protežu se od brodogradnje, preko infrastrukture, informacijskih tehnologija do znanosti i visokog obrazovanja.  S ministrom vanjskih poslova Meredovim konkretizirana su upravo ova područja suradnje i detaljno je dogovoreno kako pripremiti okvirni sporazum o projektima u nabrojanim područjima.  S predsjednikom Berdimuhamedovom prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić razgovarala je o mogućoj narudžbi dvaju trajekta za željezničke vagone, mogućnosti da hrvatske tvrtke grade novu luku u gradu Turkmenbašiju te o infrastrukturnim i IT projektima za koje se kandidira Ericsson Nikola Tesla", navode u MVEP-u.

 Za prvi brod koji je iz Pule otplovio u Turkmenistan, tvrde kako je do kašnjenja došlo zbog vodostaja Volge i njenih kanala koji vode do Kaspijskog mora. "Svi su i s hrvatske i s turkmenistanske strane bili uključeni u ishođenje svih potrebnih dozvola i detaljnom praćenju vodostaja Volge. Drugi naručeni brod planiran je za isporuku u proljeće iduće godine", potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter