Turizam, zdrava hrana i osiguranje - ključni pravci razvoja

Mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna
Mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna

Adris Grupa je objavila rezultate poslovanja u 2015. godini, kada je ostvarila ukupni prihod u iznosu od 8,67 milijardi kuna. Poslovni prihod iznosio je 5,88 milijardi, a prihod od prodaje robe i usluga 5,16 milijardi kuna, od čega je na domaćem tržištu ostvareno je 3,53 milijarde, te na inozemnim tržištima 1,62 milijarde kuna. Neto dobit iz poslovanja iznosi 389 milijuna kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 21 posto. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 370 milijuna kuna, što je jedan posto više od prošle godine. Tim poslovnim rezultatima valja pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja.

Zbogom TDR-u

Iz Adrisa su priopćili kako je krajem rujna prošle godine završio proces preuzimanja TDR-a od strane kompanije British American Tobacco, koja je uz TDR preuzela i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice - Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Transakcija je nakon odbitka obveza TDR-a iznosila 505 milijuna eura, a njome je Adris završio stratešku transformaciju tvrtke.

U Adrisu naglašavaju kako se danas bave s tri dugoročno održiva posla - turizmom, proizvodnjom zdrave hrane i osiguranjem.

Turistička tvrtka Maistra nastavila je u prošloj godini s investicijama u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. U lipnju su završeni rekonstrukcija i preuređenje butik hotela Adriatic, najstarijeg rovinjskog hotela, vrijedni 30 milijuna kuna. Obavljene su i značajne investicije u kampovima. Ukupna ulaganja u 2015. godini iznosila su 163 milijuna kuna.

Maistra je u protekloj godini ostvarila 3,05 milijuna noćenja, što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja rast od tri posto. Najveći rast noćenja ostvaren je u luksuznom hotelskom segmentu, u prosjeku 17 posto. Poslovni prihod Maistre iznosio je 858 milijuna kuna, odnosno dvanaest posto više od prošlogodišnjeg. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja od 202 milijuna kuna, ili 27 posto više od ostvarenja u 2014. godini. Neto dobit iznosi 102 milijuna kuna, što predstavlja rast od tri posto.

U razdoblju do 2019. godine Maistra namjerava investirati dodatnih 1,6 milijardi kuna. Glavnina investicije odnosi se na hotele u najvišem segmentu ponude - Park i Amarin.

Hrana i osiguranje

Cromaris, tvrtka koja proizvodi zdravu hranu, u 2015. godini nastavila je s visokim stopama rasta ključnih pokazatelja poslovanja. Količinska prodaja rasla je 17 posto i iznosila je 6.573 tone, uz značajan porast izvoza. Prosječna prodajna cijena porasla je 10 posto, što je dovelo do porasta prihoda od prodaje od 28 posto. U rujnu 2015. godine pušteno je u rad mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna, čime su stvoreni preduvjeti za daljnji rast i konkurentnost tvrtke. 

Cromaris je u 2015. godini ostvario neto dobit od 6,5 milijuna kuna. U razvoj tvrtke do sada je uloženo 640 milijuna kuna, a do 2018. godine uložit će se dodatnih 370 milijuna kuna.

Grupa Croatia osiguranje također je ostvarila dobre poslovne rezultate. Zaračunata bruto premija iznosila je 2,97 milijardi kuna, što, u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja rast od 3,5 posto. Na ključnom hrvatskom tržištu Croatia osiguranje, zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem, bilježi rast zaračunate premije od 80 milijuna kuna, što je 3,3 postotni rast. Nakon dugogodišnjeg trenda pada stabiliziran je tržišni udio na 29 posto, pri čemu Croatia osiguranje u dijelu neživotnog osiguranja i nadalje drži vodeću poziciju s 34,9 posto tržišnog udjela. U segmentu životnog osiguranja u 2015.kompanija je dostigla 17,5 posto tržišnog udjela.

Croatia osiguranje je u 2015. godini ostvario konsolidiranu neto dobit od 110 milijuna kuna, dok je u 2014. ostvaren gubitak od 465 milijuna kuna. Tvrtka nastavlja s drugom fazom restrukturiranja u kojoj je naglasak na očuvanju i jačanju tržišne pozicije, priopćila je Adris grupa.

Lorencin se zaposlio u Maistri

Bivši IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin zaposlio se u turističkoj tvrtki Maistra. Iako to nije želio osobno potvrditi, Lorencinovo novo radno mjesto je, prema navodima nekih medija, direktor razvoja te velike turističke tvrtke koja posluje u sastavu Adris grupe. Iz odnosa s javnošću Maistre nismo dobili traženu informaciju o angažmanu ex-ministra turizma Darka Lorencina. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter