Turizam smanjuje nezaposlenost u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposlenost u Istri pala je u ožujku za 6,2 posto. Krajem prošlog mjeseca u pulskoj podrucnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentiran je 10.181 nezaposlen, a mjesec dana ranije njih 10.855. Ipak, u isto vrijeme prošle godine na Zavodu je bilo još manje nezaposlenih, njih 9.730. Dakle, ove je godine krajem ožujka u Istri bila 451 osoba ili cetiri posto nezaposlenih više nego u isto vrijeme lani.

No, podatak koji unosi tracak optimizma jest da je koncem travnja prošle godine na Zavodu bilo 8.350 nezaposlenih, dok ih je u petak na birou bilo 8.384, a do kraja mjeseca ta ce se brojka još i smanjiti.

- Ovaj nam podatak govori da je sezonsko zapošljavanje uzelo maha te cemo ove godine, kada govorimo o zapošljavanju, možda biti i bolji nego lani, naveo je Marko Maršic, procelnik pulske podružnice te istaknuo da ce se i ove godine zaposliti oko pet tisuca sezonaca. Do tri tisuce odnosi se na osobe iz Istarske županije, dok njih dvije tisuce dolaze iz drugih županija. To su, dodaje, vecinom uvijek isti sezonci koji rade kao kuhari, konobari, pomocni radnici u kuhinji...

Bez obzira na velik broj novonezaposlenih, koji su se posljednjih mjeseci u velikom broju prijavljivali u evidenciju Zavoda, Maršic podsjeca da osobe iz evidencije isto tako i odlaze, na što se ponekad zaboravlja. Prema podacima, lani je s evidencije HZZ-a zaposlena 7.101 osoba, što je za 1.191 osobu više nego 2009. godine. Jednostavnije receno, lani je Zavod zaposlio cak 20 posto više osoba nego 2009. godine. Takav trend rasta traje i dalje. Od sijecnja do ožujka ove godine s evidencije Zavoda zaposleno je 1.815 osoba. Lani su u istom razdoblju zaposlene 1.524 osobe, dakle ove je godine zaposleno cak 300 osoba više.

- Poslodavci su lani za rad na podrucju Istarske županije prijavili 8.900 slobodnih radnih mjesta, što je, unatoc krizi, bilo za 143 radna mjesta više no u 2009. godini. Posebno nas veseli što su poslodavci ove godine, od sijecnja do ožujka, vec prijavili 3.246 slobodnih radnih mjesta, ili za 50 više no u ista tri lanjska mjeseca, pojašnjava Maršic.

Prošlu je godinu Istra zakljucila s 9.270 evidentiranih nezaposlenih osoba. U usporedbi s prosincem 2010. radilo se o povecanju broja nezaposlenih za 6,8 posto, ili za 592 nezaposlene osobe. I u odnosu na isto razdoblje 2009., kada je u Istarskoj županiji bilo 8.740 nezaposlenih, radilo se o povecanju od šest posto, odnosno za 530 osoba. U Puli je u prosincu 2010. bilo cak 4.207 nezaposlenih osoba.

U sijecnju je broj nezaposlenih i dalje rastao pa je u statistickom biltenu za veljacu objavljeno da je broj nezaposlenih u županiji veci za 12,8 posto. Odnosno, na Zavodu je bilo cak 10.456 osoba, ili 1.186 nezaposlenih više. I u odnosu na isto razdoblje protekle godine broj nezaposlenih bio je veci za 8,4 posto, a u najvecem istarskom gradu nezaposlene su bile 4.552 osobe.

Nažalost, s takvim se brojkama Istra pocetkom godine nalazila na samome vrhu nepopularne ljestvice porasta nezaposlenosti u državi, s tim da se u veljaci uspjela popeti i na sam vrh te zabilježiti rekordnu nezaposlenost od preko deset i pol tisuca nezaposlenih Istrana. Odnosno, krajem veljace na pulskom je Zavodu evidentirano rekordnih 10.855 nezaposlenih. U usporedbi s prethodnim mjesecom, radilo se o povecanju evidentiranih nezaposlenih za 3,8 posto.

Koncem ožujka, prema statistickim podacima, najveci apsolutni broj registriranih nezaposlenih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (42.970, ili 13 posto), gradu Zagrebu (12,5 posto) i Osjecko-baranjskoj županiji (10,5 posto), a najmanji u Licko-senjskoj županiji (jedan posto). U usporedbi s prethodnim mjesecom, registrirana se nezaposlenost smanjila u svim županijama, a najviše u Istarskoj (za 6,2 posto). Istra to može zahvaliti upravo pocetku sezonskog zapošljavanja u turizmu koje ce registriranu nezaposlenost do ljeta gotovo prepoloviti. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter