Turizam: Sjeverni Jadran pada, Dalmacija raste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Darko Lorencin održao je danas u Splitu konferenciju za medije na kojoj je prezentirao rezultate za prvih šest mjeseci ove turističke godine.

Od siječnja do lipnja u Hrvatskoj su ostvarena 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. predstavlja rast od 5 posto u dolascima i 4,6 posto u noćenjima, priopćili su iz Ministarstva turizma.

- S obzirom na okolnosti, gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali istovremeno i dovoljno prostora za njegovo dodatno poboljšanje, pa će Ministarstvo turizma nastaviti komunikaciju s tržištem i privatnim sektorom, ne bi li u predstojećim godinama Hrvatska postala još konkurentnije turističko odredište svijeta, komentirao je Lorencin.

Rast turističkog prometa zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (9,5 posto dolazaka, 8,5 posto noćenja više), Dubrovačko-neretvanskoj (11,3 posto dolazaka, 9,5 posto noćenja više), Zadarskoj (14 posto dolazaka, 15,4 posto noćenja više) i Šibensko-kninskoj županiji (11 posto dolazaka, 14 posto noćenja više) te u Gradu Zagrebu (14,5 posto dolazaka, 10,7 posto noćenja više).

Sjeverni Jadran, međutim, broji minuse. Tako je u Istri 2 posto manje dolazaka (blizu milijun dolazaka i 9,9 milijuna noćenja) i 1 posto manje noćenja, dok je na Kvarneru u prvih šest mjeseci bilo oko 300 tisuća dolazaka, što je 3 posto manje, i nešto manje od milijun i pol noćenja, što je 4 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

U Hrvatskoj je pad dolazaka zabilježen iz Italije, i to za 7 posto, Slovenije za 2 posto i Rusije za 12 posto. S ruskog tržišta pad je očekivan najvećim dijelom zbog nepripremljenosti hrvatskih vlasti za početak izdavanja viza za ove platežno sposobne goste.

Podsjetimo, vize su morale biti uvedene još 1. travnja, dakle i prije nego je Hrvatska postala članica EU-a, a to se znalo i mnogo ranije pa je bilo vremena za pripremu. (A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter