Turizam osnova gospodarskoj suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je u razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potvrdio želju Italije za što skorijim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ali i boljim bilateralnim gospodarskim odnosima. "Mi podupiremo i nastavit cemo podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Svi su pregovori do sada išli u dobrom smjeru pa se nadamo da ce do konca godine biti donesena i formalna odluka o ulasku da bi Hrvatska u konacnici 2011. postala punopravna clanica Unije", rekao je premijer Berlusconi novinarima nakon susreta s Kosor u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana.

Po njegovim rijecima tijekom susreta govorilo se i o gospodarskoj suradnji, poglavito u turizmu izmedu Italije i Hrvatske, ali i o drugim inicijativama u bilateralnim odnosima. U prilog tome, podsjetio je da se vec u srpnju prošle godine u Rimu sastao zajednicki meduministarski odbor koji ce se ponovno sastati radi pitanja buduce suradnje na podrucju gospodarstva, energetike, infrastrukture i prometa.

Izrazio je zadovoljstvo iznimno važnom ulogom Hrvatske na podrucju Balkana, s obzirom na to da ima, kako je rekao, "dobar i umjeren stav o pitanju normalizacije odnosa sa zemljama bivše Jugoslavije, posebice Srbije". Pohvalivši zauzimanje hrvatske premijerke u vodenju države u ovim teškim gospodarskim prilikama Berlusconi je podsjetio kako premijerka Kosor uživa "veliko povjerenje hrvatskih gradana, i to cak potporu 71 posto, dok on ima potporu 68 posto gradana".

Kosor je izrazila zahvalnost Italiji na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj za ulazak u EU. "Ta potpora nam je posebno bila važna u razdoblju blokade hrvatskih pregovora i u tijeku rješavanja problema sa Slovenijom, koji su u konacnici riješeni", istaknula je Kosor. Dodala je kako se tijekom razgovora raspravljalo o reformama u pravosudu, ali i o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, kao i o završetku svih onih poslova koje je hrvatska Vlada odlucna provesti, od reforma pravosuda do, kako je rekla, povratka svih koji imaju pravo vratiti se u svoje domove", preciziravši hrvatskim novinarima da je tu mislila na izbjeglice tijekom Domovinskog rata.

Po njenim rijecima tijekom razgovora velika pozornost je posvecena turistickoj suradnji Hrvatske i Italije, posebice iz razloga što su lani talijanski turisti ostvarili tri posto više dolazaka i jedan posto više nocenja nego u 2008. Ujedno, dodala je Kosor, bilo je govora i o mogucnostima ulaganja u Hrvatsku.


Podijeli: Facebook Twiter