Turizam odolijeva krizi, ali treba poticaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otvorenju najveceg skupa turistickih djelatnika u Hrvatskoj, koji ce u sljedeca dva dana u Rovinju okupiti oko 1.500 sudionika, ministar turizma Damir Bajs je rekao da je vec tri godine zaredom, unatoc svjetskoj gospodarskoj krizi, Hrvatska iznad svoje konkurencije ali se suocava s velikim izazovima.

- U ekonomskoj se krizi pokazalo da je turizam najkonkurentniji sektor našeg gospodarstva. Medutim, ne smijemo se zadovoljavati tim uspjehom jer je pred nama još jedna teška turisticka godina. Svjetska turisticka organizacija za sljedecu godinu najavuje tek mali rast, a Europska unija izdala je nove mjere za europski turizam i na to moramo biti spremni. Stoga namjeravamo vrlo uskoro objaviti nove mjere poticaja za 2011. godinu koje ce biti prilagodene novoj situaciji, kazao je Bajs.

Na otvorenju Dana hrvatskog turizma istarski je župan Ivan Jakovcic poželio da se na ovoj manifestaciji govori i o tome kako turizam uciniti još konkurentnijim. Smatra da je Istra regija lider u turizmu vec dosta dugo, da je napravila odlicne stvari u razvoju svog turizma kao što je master plan razvoja istarkog turizma, ali da je njezina buducnost u razvoju golfa i projekta Brijuni rivera koji vec godinama tapkaju u mraku.



- Za politicara je najnepopularnija tema o kojoj se može govoriti golf, ali svi ste vi iz turistickog sektora svjesni koliko nam je golf potreban da bismo bili konkurentni. Pa Hrvatska ima tek tri golf igrališta kao i "jako poznata" turisticka zemlja Sjeverna Koreja... Nama golf treba. Nažalost oko toga se stvara fama lopovluka. Jedan Dražen Ladic vec 11 godinu ceka da pocne s gradnjom golf igrališta na Marleri, upozorio je istarski župan. Istaknuo je da je prije 40 godina slicna fama bila i kod gradnje teniskih terena.

Istaknuo je da je u zavrzlami zapeo i projekt Brijuni riviera koji, kaže, ne bio donio dobit samo istarskom, nego i cijelokupnom turizmu države.

Dani turizma bit ce prigoda i za dodjelu turistickih nagrada Hrvatske turisticke zajednice Plavi i Zeleni cvijet za najuredenija mjesta te nagrada najboljim djelatnicima u turizmu ove godine. Svoju nagradu Turisticki cvijet dodjelit ce Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radio televizija. U petak ce na skupu sudjelovati i premijerka Jadranka Kosor. (B. BAN, snimio M. MIJOŠEK)

Hrvatska je proglašena cetvrtom medu najatraktivnijim europskim turistickim odredištima, nakon Austrije, Švicarske i Švedske, u sklopu ovogodišnje dodjele Guardian Observer Travel Awards, objavio je britanski dnevnik "The Guardian". Takoder, prema putnickim agentima "Choice Awards 2010." u kategoriji "bližih odredišta" Hrvatska je proglašena novom zvijezdom medu odredištima koja se najviše preporucaju turistima. Od sijecnja do rujna ove godine Hrvatsku je posjetilo 236.843 državljana Velike Britanije, što je pet posto više nego uz istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarili su više od 1,2 milijuna nocenja, što je porast za šest posto.


Podijeli: Facebook Twiter