Turizam nije izazov zbog kratke sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc postojanim odnosima izmedu dviju zemalja, medusobna razmjena dobara izmedu Izraela i Hrvatske je mala, kao i broj izraelskih turista koji putuju u Hrvatsku. Lani ih je bilo svega je 32 tisuce, što je malo u odnosu na gotovo pola milijuna Izraelaca koji su u istom periodu posjetili Tursku, rekao je u Porecu veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Yosef Amrani.

Kao razloge ovakvom podatku Amrani je naveo problem visokih cijena i slabog marketinga. Poslovanje u Hrvatskoj Amrani je definirao teškim, te dodao kako bi Hrvatska trebala pružiti više mogucnosti ulagacima, te ne ostajati samo na idejama vec ponuditi i konkretne projekte. Istaknuo je kako Hrvatska ne predstavlja dovoljan izazov ulagacima u turizam, jer sezona traje svega tri mjeseca i ulaganja se mogu isplatiti tek nakon petnaest godina.

Pritom je podsjetio na slucaj gradskog zemljišta na Srdu kraj Dubrovnika koje je kupio jedan izraelski investitor za gradnju golf terena, ali nakon što je dobio zeleno svjetlo Vlade i Grada, prodaja je zaustavljena, te je gradonacelnik odlucio o tom pitanju raspisati referendum. Amrani je dodao kako su troškovi ulaganja u ovaj projekt iznosili desetke milijuna eura, te ovaj primjer sigurno ne predstavlja dobru sliku Hrvatske kao partnera za ulaganja.

Naveo je primjer Izraela koji je sklopio ugovor s americkim Intelom, potez koji je u njihovu zemlju donio stranog investitora i novu tehnologiju, ali i desetke tisuca novih radnih mjesta. "Hrvatska bi trebala slijediti primjer Izraela i biti velikodušnija prema ulagacima koji mogu zaposliti ljude, koji rade, placaju porez državi i pune državnu blagajnu", dodao je Amrani.

Veleposlanik Yosef Amrani u Porec je stigao na poziv lokalnog Rotary kluba, a dobrodošlicu mu je uz njihova predsjednika Dragomira Prekalja izrazila i dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter