Turizam ne pomaže domaćim proizvođačima hrane


"Ministarstvo turizma hvali se ovogodišnjim turističkim rastom od gotovo četiri posto, brojem od 6,6 milijuna turističkih dolazaka, s 36 milijuna noćenja, a domaći proizvođači hrane, uključujući nas svinjogojce, to nisu osjetili na svojoj koži, odnosno proizvodnji i plasmanu! Čak pada cijena svinjetine - s 19 na 18 lipa po mesnoj jedinici! Takav odnos prema domaćoj proizvodnji, suša koja cijene stočne hrane diže u nebo i druge nedaće vode u zapuštanje domaće proizvodnje, pa i zatvaranje postojećih i novih farmi", poručuje predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Goran Jančo.

- Svaki svinjogojac može se nositi s konkurencijom iz EU, ali pod jednakim uvjetima, a ne da nas se bombardira složenim i počesto nerazumljivim birokratskim zavrzlamama i čudnovatim, pa i apsurdnim zahtjevima poput onog da svinjama, protiv stresa, omogućimo igračke od "prihvatljivog materijala"! Istovremeno, "frižideri" po trgovačkim centrima puni su mesa izvana. Kada je riječ o uvozu, jesu li se, primjerice, svinje iz Brazila igrale igračkama?! Nismo protiv uvoza, ali jesmo za ista pravila igre, kaže Jančo.

Zahtjeve s igračkama, ogradama i slično naziva diskriminacijom domaćeg proizvođača hrane, koji na svojoj koži osjeća i neravnopravnost u troškovima u odnosu na kolegu iz inozemstva, a koja će tek kulminirati zbog aktualne suše i nestašice (stočne) hrane te nadolazećeg divljanja njenih cijena. (S. ŽUPAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter