Turizam: Ne otkazujte putovanja, nisu svi poplavljeni

Prošle godine smo imali otkaze rezervacija zbog prosvjeda oko ćirilice, Rujana Bušić Srpak (A. JURIČIĆ/NL)
Prošle godine smo imali otkaze rezervacija zbog prosvjeda oko ćirilice, Rujana Bušić Srpak (A. JURIČIĆ/NL)

Iako je mnogima zbog katastrofalnih posljedica poplava u Slavoniji, pomisao na putovanje u ovaj dio Hrvatske nezamisliv, slavonski turistički djelatnici poručuju da se ne otkazuju putovanja budući da poplave nisu zadesile čitavu regiju.

Apeliraju prema svima da dođu u njihove hotele, seljačka domaćinstva i gradove koji su srećom ostali pošteđeni u jednoj od najvećih poplava koje su u povijesti zadesile Slavoniju. Da zapravo sva turistička mjesta u najistočnijem dijelu zemlje savršeno funkcioniraju uvjerili smo se i sami ovog vikenda na proputovanju kroz sve slavonske županije, a pogotovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je najviše pogođena ovom prirodnom katastrofom.

- Na web stranicama Ministarstva turizma objavljena je poruka ministra da u suradnji s direktorima predstavništva Hrvatske turističke zajednice rade sve da ne dođe do storniranja rezervacija na obali, ali za ovo područje je potreban dodatni i veći napor da bi se ljude ohrabrilo da ne otkazuju rezervacije.

Nama svi smještajni kapaciteti funkcioniraju i niti jedan nije zatvoren. Nama je sada glavna sezona jer su svibanj i studeni udarni mjeseci. Već sada imamo i do dvije tisuće otkazanih rezervacija zbog čega smo apelirali prema Ministarstvu turizma i sustavu turističkih zajednica da nam pomognu i da svih informiraju da ne otkazuju svoja putovanja.

Nažalost, imamo već zbog ove situacije i otkaz rezervacija za rujan, a to su većinom strani gosti. Većinom ljudi nisu otkazivali zbog samih poplava, ali je nastao pravi kaos kada se za čitavo područje proglasila epidemija te kada su mediji počeli pisati o tome da se pojavila mogućnost zaraze virusom zapadnog Nila.

Više ne znamo što da radimo. Prošle godine smo imali otkaze rezervacija zbog prosvjeda oko ćirilice, preko tisuću otkaza. U Vinkovcima su tada bile otkazane sve školske grupe, rekla nam je rezignirana direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Inače u ovoj je županiji preko tisuću smještajnih jedinica, a druga je najjača turistička županija u Slavoniji nakon Osječko-baranjske.

Samo zbog ove prirodne katastrofe, dodaje, jedan je hotelijer i ugostitelj, od 20. do 25. svibnja pretrpio financijsku štetu od 112 tisuća kuna. Procjena kakvu je štetu ova poplava indirektno prouzrokovala, znat će se za mjesec dana kada se budu svi kontaktirali i kada se bude vidjelo koliko je rezervacija otkazano. Najviše zbog čitave situacije pate Ilok i Vinkovci gdje noći dosta školskih grupa. (B. BAN/GI; A. JURIČIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter