Turizam je najlakši izlaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se ceka izvanredna sjednica Županijske skupštine na kojoj ce se raspravljati o mjerama za izlazak Istre iz krize, župan Ivan Jakovcic je na posljednjoj sjednici skupštine dao do znanja da ce prijedlozi za tu raspravu biti gotovi koncem ožujka ili pocetkom travnja. No, još uvijek je nepoznato o cemu ce biti rijec.

Dao naslutiti da ce mjere uglavnom biti vezane uz turizam, uz realizaciju projekta "Brijuni rivijera" i gradnju golf igrališta, što ce, smatra, u velikoj mjeri pridonijeti smanjenju broja nezaposlenih. No, opozicija ne dijeli njegovo mišljenje.

Po mišljenju celnika istarskog HDZ-a Marina Rocea, razmišljanje samo u pravcu turizma nije dobro. - Iskljucivo turizmom sigurno necemo riješiti problem nezaposlenosti, kaže te istice da je istina ono što župan govori da nezaposlenost u Istri nije najveca, no naglašava da je ovdje zabilježen najveci porast.

Upozorava da turizam treba pratiti i odredena infrastruktura, ali i proizvodnja. Po njemu se pretjeruje i kad se govori o ekskluzivnom turizmu u Istri... Uz turizam vezuje i gradnju koja, po njemu, ne može sama sebi biti svrha. Kao loš primjer naveo je posljednju odluku Grada Pule da se uz samo more, iznad lucice Delfin, gradi naselje.

Jakovcic na sve to odgovara: - Za ozbiljne razgovore o ulaganju u proizvodnju potrebni su i partneri. Cinjenica je da trenutno nema konkretnih interesa za ulaganja u industriju, ali ima u turizmu. No, mislim da je ipak rijec o krivom dojmu i da se ne bavimo iskljucivo turizmom, istice te podsjeca na razne infrastrukturne projekte.



Roce, medutim, navodi primjer luke Bršica i smatra da njeno bolje funkcioniranje stvorilo bolje preduvjete za razvoj gospodarstva. Cini mu se neodgovornim što Županija olako odustaje od Bršice, dok se istovremeno u Raškom zaljevu planira iskljucivo turisticki sadržaj.

S druge strane, Plinio Cuccurin, nositelj Nezavisne liste koja nosi njegovo ime, ne govori o konkretnim mjerama, jer kaže da ih župan još nije ni iznio. Smatra da je on taj posao obavio puno prije Jakovcica, kojem je, kako kaže, trebalo 20 godina da se sjeti to uciniti. - Kao i obicno, župan ce se sigurno kititi tudim perjem i prisvajati tude projekte. To je još jedan dokaz da je on vrlo površna, nevjerodostojna osoba. Sve skupa ne vodi nicemu, kaže Cuccurin.

- Mislim da je bespredmetno komentirati takve gluposti, odgovara Jakovcic. Kaže da je on vec puno puta prije ove posljednje turneje obilazio opcine i gradove, susretao se s gospodarstvenicima.

Smatra da rasprava o kriznim mjerama ne bi trebala ici u smjeru uvreda, vec bi trebalo konstruktivno razgovarati. Želi postici što širi konsenzus i na Županijskoj skupštini. Kaže da ce model izlaska iz krize prezentirati nakon Gospodarskog foruma Istre, na kojem ce održati širi skup s predstavnicima gospodarske i obrtnicke komore, gradonacelnicima i nacelnicima, gospodarstvenicima. (Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter