Turizam i poljoprivreda okosnica su istarske budućnosti

S predstavljanja knjige o turizmu (Elio VELAN)
S predstavljanja knjige o turizmu (Elio VELAN)

U kongresnoj dvorani porečkog Obrtničkog doma preksinoć je predstavljena knjiga "Retrospektiva znanosti o turizmu u Poreču 1989.- 2015." Autori vrijednog djela, znanstvenici porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, Ana Težak Damijanić i Pavlo Ružić, sabrali su najznačajnije rezultate 25 godina znanstvenog rada na području turizma i time darovali zajednici zanimljiv dokument koji ima namjeru (osim dijaloga sa strukom) ponukati javnost na razmišljanju o važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja sa znanstvenim radom.

Znanost i privreda

Namjera izgleda na prvi pogled retorička ali nije s obzirom da, kako se izrazio profesor Desimir Bošković, često teorija i praksa slijede paralele koje se dodiruju. "Spoj ili dodir trebao bi se češće dogoditi kako bi usrećili i praksu (turističko gospodarstvo) i teoriju, odnosno znanost koja nužno treba potporu privrede," rekao je profesor Zdenko Tomčić.

Ipak, Institut za poljoprivredu i turizam je porečka i istarska zbilja, znanstveni spoj između poljoprivrede i turizma dogodio se 1989. godine kada je turizam izlazio iz faze vrtoglavog rasta dok je s druge strane poljoprivreda tek počinjala s fazom izlaska iz duge letargije iako se potreba za znanstvenim istraživanjem u domeni poljoprivrede javlja u Poreču i Istri već krajem 19. stoljeća. Prof. Pavlo Ružić, koautor knjige, zahvalio se tom prigodom porečkim turističkim djelatnicima koji su krajem osamdesetih godina prepoznali i poduprijeli zamisao osnivanja znanstvene institucije koja bi imala zadatak pratiti tok turističkog razvoja poluotoka.

Nedvojbeno je, primjerice, da je uspon ruralnog turizma u Istri imao i ima konkretnu stratešku podlogu u znanstvenim radovima djelatnika porečkog Instituta. Istraživanja koja su obavljena u domeni razvoja proizvodne i trgovačke mreže ekološki zdrave hrane u Istri s točno definiranim konceptima poistovjećivanja proizvoda s određenim teritorije pridonijela su kvalitetnijem pristupanju ruralnog turizma.

Prof. Desimir Bošković je u svezi toga konstatirao da je do sada, veza gospodarstva i znanosti mogla biti čvršća i djelotvornija, što ne znači da takva, organska veza ne bi mogla jednog dana napokon krenuti.

Više od 400 radova

Inače, rezultati znanstvenih istraživanja turizma u Istri objavljeni su u više od 400 radova, od kojih je najviše prezentirano na znanstvenim i stručnim konferencijama s ciljem upoznavanja znanstvene i stručne javnosti s tematikom razvoja turizma u Istri. Pored objavljenih radova u Zavodu je izrađeno i obranjeno četiri magistarska rada i šest doktorskih disertacija s čime se Zavod iznimno ponosi . Znanstvenici iz Zavoda specijalizirani su za selektivne oblike turizma s posebnim naglaskom na ruralni prostor, turizam u održivom razvitku, marketing u turizmu, zdrav životni stil u turizmu, ljudski resursi u turizmu, upravljanje manifestacijama u turizmu, upravljanje turističkim destinacijama. Od selektivnih oblika turizma posebno se ističu istraživanja pretočena u knjige o Ruralnom turizmu u Istri i Hrvatskoj.

Ana Težak Damijanić govorila je o međunarodnim  aktivnostima Zavoda za turizam s posebnim osvrtom na iskorištavanje financijske pogodnosti europskih fondova. Turizam i poljoprivreda okosnica su istarske budućnosti, naročito sad kad je veći dio industrijske tradicije kolabirao ili jednostavno likvidirano. Opstojnost porečke znanstvene institucije mora se shvatiti kao nužnost razvoja a namjera je knjige potvrditi tu nužnost znanstvenim i radnim dokazima da ne bi nam turizam i poljoprivreda zalutali u krive staze. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter