Turizam i poduzetništvo podigli barbansku općinu

Poslovna zona Krvavci - Barban jedan od pokretača općine  (Snimila M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Poslovna zona Krvavci - Barban jedan od pokretača općine (Snimila M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Barbanski vijećnici na posljednjoj su sjednici Općinskog vijeća raspravljali o programu ukupnog razvoja (PUR) Općine u razdoblju od 2016. do 2020. godine, koji se temelji na tri strateška cilja: razvoja konkurentnog gospodarstva, povećanja kvalitete života i efikasnijeg upravljanja resursima. Plan je izradio pulski Centar za ulaganja Eurokonzalting, a prema najavama načelnika Denisa Kontošića, trebao bi se usvojiti na idućoj sjednici Vijeća u rujnu.

- Ključno je da smo u PUR-u pohvaljeni zbog razvoja turizma i gospodarstva. Općina se vrlo razvila, kako gospodarski, tako i turistički, a to je pretpostavka za razvoj do 2020. godine. Važno je da se planom konkretiziraju projekti koji bi se kandidirali za sredstva europskih fondova. U PUR-u je popisano puno projekata, ali ćemo razlučiti neke na koje ćemo stavili težište. Naime, ako nemate projekt u PUR-u, onda ga ne možete kandidirati za europska sredstva, napominje Kontošić te dodaje da će se, od nekoliko neuređenih prometnica, jedna kandidirati za asfaltiranje putem IPARD-a. U planu je kandidiranje stare donje škole u Barbanu u kojoj bi se uredio multimedijalni kulturno-edukativni centar, dok bi zgrada stare škole u Šajinima dobila memorijalni sadržaj.

Vijećnici su usvojili izvješće o izvršenju proračuna za 2015. godinu, iz kojeg je vidljivo da je ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 606.749 kuna. Lani je ostvareno 9,99 milijuna ukupnih prihoda, što je 76,8 posto plana, te 9,38 milijuna ukupnih rashoda, odnosno 91,7 posto plana. Viškom je pak pokriven dio prenesenog manjka iz prethodnih godina (2,77 milijuna), tako da taj ukupan manjak sada iznosi 2,17 milijun kuna.

Za javne potrebe u kulturi za 2015. godinu u općinskom proračunu bilo je osigurano ukupno 482.206 kuna, a ostvareno je 470 tisuća. Od ukupnog je iznosa u Turističku zajednicu usmjereno 161.976 kuna, koja je taj novac usmjerila u različite manifestacije. Za javne potrebe u sportu u prošloj godini u proračunu je bilo osigurano ukupno 256.000 kuna, ostvarene su 234.832 kune. Najviše je usmjereno u Nogometni klub Barban (70 tisuća kuna), te u Pionirsku školu nogometa Barban (50 tisuća).  U lanjsko održavanje komunalne infrastrukture utrošeno je ukupno 391.287 kuna, najviše u održavanje cesta, javnih površina i objekata javne rasvjete.

Kontošić je rekao da su svi programi u 2015. realizirani, neovisno o krizi. Sport i kultura realizirani su gotovo sto posto, kao i održavanje komunalne infrastrukture. To je odlično za ove uvjete u kojima nas je Ministarstvo poduzetništva ovršilo za 857.000 kuna zato što nismo vlastitim ulaganjima pratili državnu potporu od četiri milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni. Općina nije uložila vlastitih 1,7 milijuna kuna jer nije uspjela  prodati zemljište na Punteri, kao što je planirala. No, taj smo problem riješili kratkoročnom pozajmicom, objašnjava načelnik.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter