Turizam i energetska održivost

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U Turističkoj zajednici u Puli obilježen je Svjetski dan turizma na temu "Turizam i energetska učinkovitost: pokretači održivog razvoja". Cilj je bio istaknuti ulogu turizma u poboljšanju energetske učinkovitosti i budućnosti.

Naglašeno je da je turizam, kao jedan od najvećih svjetskih gospodarskih sektora, već poduzeo bitne korake prema budućnosti. Poboljšana je energetska učinkovitost te su se počeli koristiti tehnologije obnovljivih izvora energije u njihovom poslovanju. Kao jedan od primjera naveden je hotel Plaza Histria koji za sustav hlađenja koristi energiju mora.

Obnovljiva energija bila je tema učenika Tehničke škole koji su predstavili projekte na kojima rade ili koje su već uspješno odradili, poput projekta "Imamo plan" koji je realiziran u suradnji sa udrugom Zelena Istra, a cilj mu je bio poboljšati energetsku učinkovitost njihove škole. Učenici su pred mnogobrojnom publikom na platnu predstavili kratki zanimljivo dizajniran prikaz projekata "Mladiekoina".

U njemu je sudjelovalo 30-ak srednjih škola i fakulteta iz Hrvatske i Slovenije u čijem su sklopu učenici pulske Tehničke škole predstavili projekt "Totem - duh sunca, vjetra i vremena" - ideju za iskoristivost energije sunca i vjetra koja se kombinira s informatikom. "Totem" bi mogao biti kao punjač za mala električna vozila, poslužiti kao eko-rasvjeta, punjač mobitela, te bi imao funkciju eko-pulta jer je u njemu ugrađeno računala spojeno na Internet.

Učenici su nadalje ispred TZ-a predstavili EU projekt  "Mesa", odnosno početak izrade električnog automobila. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter