Turistima uvjetne osude i izgon na pet godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od cetiri godine na pulskom je sudu slucaj napada 12-ero talijanskih turista na zaštitare, a potom i na policajce u turistickom naselju Verudela dobio svoj, premda još nepravomocni, pravorijek.

U protekle cetiri godine prvotne optužbe protiv dvanaestero Talijana u dobi od 17 do 68 godina za više kaznenih djela napada na službene osobe i teško ozljedivanje policajca splasnule su na optužbu protiv trojice. Naime, nepravomocnom presudom suca Opcinskog suda u Puli Pavla Peršica talijanski državljani Emiliano Panariello (35), Giuseppe Monsurro (27) i Raffaelle Monsurro (59) u odsutnosti su kažnjeni uvjetnim zatvorskim kaznama te sigurnosnom mjerom protjerivanja stranaca iz zemlje zbog okršaja s policijskim službenicima u turistickom naselju Verudela u kolovozu 2007.

Emiliano Panariello osuden je na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog napada na službenu osobu jer je u sudskom postupku utvrdeno da je u noci izmedu 22. i 23. kolovoza 2007. napao interventnog policajca Dejana Ivanovica dok je poduzimao radnje u cilju uspostave narušenog javnog reda i mira. Panariello je, naime, rukama obuhvatio policajca oko tijela, fiksirao mu ruke uz struk, pokušavši ga oboriti na tlo, ali ga je policajac uspio oboriti i svezati lisicama. Osim uvjetne osude Panariellu je izrecena sigurnosna mjera protjerivanja stranca iz zemlje na pet godina.

Takoder na rok od pet godina iz Hrvatske je protjeran i drugookrivljeni Giuseppe Monsurro koji je zbog sprecavanja službene osobe u obavljanju dužnosti te teškog ozljedivanja interventnog policajca Nevena Buica kažnjen jedinstvenom uvjetnom osudom od godinu i pol dana. Njemu je za svako pojedinacno djelo - sprecavanje službene osobe i nanošenje teških tjelesnih ozljeda - dosudeno po godinu dana zatvora te mu je izrecena jedinstvena od godine i pol s rokom kušnje od dvije godine.

Krivim je proglašen jer je spomenute veceri u trenu kad su policajci krenuli prema njemu da bi ga priveli zbog narušavanja javnog reda i mira poceo bježati, ali se spotaknuo i pao na tlo. Kada mu je radi uhicenja prišao policijski službenik interventne jedinice policije Neven Buic, Monsurro ga je udario nogom u lijevu ruku.

Policajcu je tako nanio tešku ozljedu - višeiverni prijelom lijeve palcane kosti unutar rucnog zgloba s pomakom koštanih ulomaka, oguljotine lakta i oguljotinu desne podlaktice, onemogucivši time policijskog službenika da ga uhiti. Potonji je u pulskom pritvoru proveo ukupno 42 dana te je zbog brutalnosti postupanja policije cak najavljivao tužbu Europskom sudu za ljudska prava. No, osim informacije o najavi tužbe, ostalo je nepoznato je li ona doista proslijedena u Strasbourg i riješena.

Njegov otac, treceokrivljeni Raffaelle Monsurro (59) je uvjetnom osudom na godinu dana s rokom provjeravanja od dvije godine te mjerom protjerivanja iz Hrvatske na pet godina kažnjen zbog kaznenog djela napada na službenu osobu. On je, naime, napao interventnog policajca Dejana Ivanovica dok je, kako stoji u presudi suca Peršica, ovaj pokušavao uspostaviti red i mir, i to tako što ga je povlacio rukama za košulju i pokušao ga baciti na tlo. No, u tome nije uspio jer ga je sprijecio treci prisutni interventni policajac Ivan Sucic i svladao ga.

Trojica talijanskih državljana nisu prisustvovala sudskim rocištima u Puli na kojima su ih, pak, zastupali odvjetnici koje im je sud postavio da ih brane po službenoj dužnosti. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter