Turistima u Umagu ne smetaju ni visoke cijene

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Većina sportskog i zabavnog života od ovog se tjedna preselila u Umag - prijestolnicu tenisa gdje je u petak počeo još jedan ATP.

Ova manifestacija itekako diže atraktivnost samog grada koji je prije desetak i više godina zbog toga bio proglašen svojevrsnim kraljem turizma.

Danas, neki turistički djelatnici u gradu misle da je Umag izgubio dobar dio tog sjaja koji bi se trebao ponovno vratiti. Ove godine ne konkurira za godišnju turističku nagradu, a svojedobno je bio dobitnik Plavog cvijeta s brončanim predznakom, godišnje turističke nagrade Hrvatske turističke zajednice. Pa iako se još uvijek ne može mjeriti s Rovinjom ili Porečom koji po uređenosti od većih središta prednjače na Poluotoku, ali i državi, Umag pokušava držati korak.

Nije sve na Gradu i njegovim službama

Da je tome tako, svjedoče uređeni ulazi u grad, prometno i hortikulturno te parkirališta i glavna ulica s trgom kuda i prolazi najveći broj gostiju. I hortikultura je na većini mjesta u centru grada za svaku pohvalu. Uredno je i čisto te uređeno oko turističkih objekata Stella Marisa. Ove godine grad je izgradio nove biciklističke staze u dužini od oko 4 kilometra, dovršio je projekt "Park Humago" koji uključuje hortikulturno uređenje, amfiteatar, pješačke staze, dječje igralište i outdoor vježbalište, uredio je gradske plaže Vila Rita i Moela te u Svetom Pelegrinu. Ulaže i najveća hotelska tvrtka Istraturist u svoje plaže.

Međutim, ono što upada u oči je nedosljednost, a i dijelom manjak brige gradske komunalne službe za čistoću samog centra i obale kojoj bi se u budućnosti trebalo pridodati više pažnje, a ne da bude samo mjesto gdje će vlasnici štandova prodavati jeftine artikle za plažu. Primjerice, na lukobranu se svakih pola metra može vidjeti pseći izmet, a pored njega more je krcato smećem, što se u špici sezone ne bi trebalo dešavati. Gradska plaža Moela, iako je većim dijelom uređena, nije u cijeloj dužini uredna. Neuredan parking kod zatvorenog hotela Kristal također je neprimjeren za centar, kao i nepopločeni dio starog grada koji bi time dodatno dobio na šarmu. Doduše, vidi se intencija da će grad uskoro riješiti i taj problem.

Nije sve na Gradu i njegovim službama. I sami bi se vlasnici, primjerice lokala uz šetnicu gdje su terase uz samo more, trebali pobrinuti za to, pa i ako nemaju otvoren lokal, da barem nemaju razbijena stakla svog restorana. Isto vrijedi i za jedini gradski hotel Kristal koji je drugu sezonu zatvoren, što znači ne samo manjak prihoda, nego i neuredan dio najužeg centra grada.

Turističkim djelatnicima nedostaje sadržaja

Sve to smeta one koji su stalno u gradu - turističke djelatnike s kojima smo popričali. Dario Žužić koji na dijelu gradske plaže Moela iznajmljuje ležaljke i suncobrane žali se na manjak sadržaja.

- Umagu nedostaje puno sadržaja, poput disko kluba, društvene prostorije. Uvijek se nudi samo klasika. Svake godine isto, nema noviteta. Umag nažalost stagnira. Plaža na kojoj iznajmljujem ležaljke nije sređena kako treba. Trenutno se na sunčalištu krpaju rupe, a sada za to nije vrijeme. Također, nema sadržaja poput najma sandolina, a dio koji nema pod koncesijom je neuredan. Nitko ga ne čisti od trave i smeća. Da ja nisam tražio, ovdje ne bi bilo ni kante za smeće koju sam praznim, kaže Žužić koji ipak tvrdi da su druge plaže dobro sređene. Kritičan je i oko uređenja centra grada koji bi po njemu cijeli trebao biti popločen, a veli i da bi se čistoći grada trebalo pridodati veća važnost. Pohvalio je s druge strane promet i parkirališta. (Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter