Turistima treba pokazati bogatu bioraznolikost pulskog mora

Podvodni park na Verudeli mogao bi biti pogodna atrakcija
Podvodni park na Verudeli mogao bi biti pogodna atrakcija

Grad Pula jedini je hrvatski predstavnik uključen u EU projekt Wild Sea. Cilj projekta je, kako doznajemo iz gradskog Odsjeka za informiranje, promocija održivog turizma povezivanjem europskih destinacija s bogatom bioraznolikošću koju je moguće doživjeti kroz sportove na i u vodi te obilaskom obalnih staza, radi boljeg razumijevanja i održavanja morskih ekosustava i vrsta.

Poziv klubovima u i na vodi

Wild Sea je zamišljen kao putovanje za otkrivanje europske biološke raznolikosti, pri čemu će snažan naglasak biti stavljen na direktnu dostupnosti malih davatelja turističkih usluga, koji sa svojim aktivnostima trenutno nemaju izravan pristup tržištu. Pokrenula ga je španjolska agencija Travelecology te je kandidiran u sklopu programa Europske komisije COSME 2014. Europska unija ga sufinancira u ukupnoj vrijednosti od 250 tisuća eura, od čega Gradu Puli za provođenje 18-mjesečnih aktivnosti pripada 30 tisuća eura. Uz Pulu sudjeluje osam partnera iz Španjolske, Italije, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske.

Glavna aktivnost i učinak projekta je izrada web portala na engleskom jeziku wildsea.webdemo.es, koji će sadržavati informacije o destinacijama i mjestima istaknute bio raznolikosti, detalje o vrstama i bioraznolikosti mora te projektima zaštite prirode koji se provode na teritoriju. Osim toga, portal će objedinjavati sve ponuditelje usluga, koji kroz praksu vodenih sportova omogućuju kontakt s morskim vrstama u divljini, stjecanje znanja o njima i sudjelovanje u naporima da ih se očuva. Intencija je da portal postigne najveći mogući utjecaj na turističkom tržištu engleskog govornog područja, budući da prema postojećim statistikama zemlje partneri bilježe najmanje posjetitelja upravo s tog područja. Svoju će ponudu imati prigodu objaviti i slijedećih godina besplatno promovirati svi oni koji već pružaju ili žele započeti s pružanjem usluga i doživljaja za turiste, vezanih za morski svijet i obalu na području obuhvata projekta. Plaćanje prisustva na stranici započet će u trenutku aktiviranja alata za on-line booking.

Promatranje divljih životinja

Uskoro će Grad Pula na svojim službenim internetskim stranicama (pod sekcijom EU grad - projekti Grada Pule) objaviti minimalne kriterije i zahtjeve koje zainteresirani trebaju ispuniti da bi se registrirali kao pružatelji iskustava i doživljaja u Wild Sea mapu. Između ostalog, morat će biti registrirani za obavljanje djelatnosti za koju se prijavljuju te udovoljavati sigurnosnim mjerama za zaštitu sigurnosti i zdravlja svih posjetitelja. Nadalje morat će imati koncesijsko odobrenje ili druge potrebne dokumente za pružanje usluga u moru i na obali te nuditi turističke usluge i doživljaje koji su fokusirani na promatranje i uživanje u morskim sadržajima u divljini ili priobalnim krajolicima te ne držati životinje u zatočeništvu - tvrtke otvorene za posjetitelje i turiste, koje nude sadržaje u skladu s održivim načinom korištenja morskih resursa ili divljim vrstama (u zatočeništvu) moći će se prijaviti na rutu pod oznakom Marine highlights (Naglašeni sadržaji na moru). Nadalje, svi koji se žele prijaviti moraju osigurati specijalizirano i obučeno osoblje i(li) vodiče koji posjeduju znanja o lokalnoj flori i fauni te obalnim ekosistemima i krajevima u kojima se aktivnosti i ponuđeni doživljaji odvijaju. Preporučljivo je da u redovnoj ponudi uvrste edukaciju o okolišu, kroz koju će turistima pružiti informacije o morskom životu, ribama, morskim pticama i(li) o važnosti kontinuiranog rada na zaštiti morskih ekosustava, težiti ka smanjivanju "ekološkog otiska", odnosno više reciklirati i odvojeno prikupljati otpad, težiti uključivanju u znanstveni rad i(li) neki vid rada na očuvanju i zaštiti okoliša te težiti uključivanju u "citizen science" (građanin znanstvenik) projekte. (Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter