Turistima su atraktivne tržnica i ribarnica

Marinela Kolić
Marinela Kolić

Iako polako ulazimo u posezonu, gužva na info-pultu pulske Turističke zajednice ne jenjava. Stotine turista i dalje svakodnevno dolaze po informacije, po riječima voditeljice info-pulta Marinele Kolić. Najčešće traže plan grada, raspituju se za lokacije muzeja i galerija, a jedno od češćih pitanja je i gdje se može dobro pojesti.

Veli da imaju puno upita i o zelenoj tržnici i ribarnici, koje turisti doživljavaju vrlo autohtonim, gotovo egzotičnim mjestima. Jako ih zanimaju i velike manifestacije, poput filmskog festivala i raznih glazbenih događaja, kao i brodske linije.

Nuria Jimeno je iz Španjolske i u pulskom TZ-u radi u sklopu programa Eurodyssey. Rekla nam je da je u Puli već tri mjeseca te da je puno naučila o ovdašnjoj kulturi i turizmu. Na pitanje može li usporediti hrvatski i španjolski turizam odgovara da je to vrlo teško, no mišljenja je da se Španjolska više okrenula masovnom turizmu.

- Specifičnost Pule je u tome što je ona mali grad, a ima tako puno događaja tijekom ljetne sezone. Nikad se nisam susrela s nečim sličnim i sviđa mi se što se na turizmu puno radi na lokalnoj razini, a ne samo u velikim gradovima, kao primjerice u Španjolskoj, rekla nam je Nuria.

Kolić je kao zanimljivost istaknula činjenicu da Pula od početka godine do 13. kolovoza broji šest posto više noćenja, a broj dolazaka je ostao isti. Također, navela je da se primjećuje da su za nas tradicionalna tržišta poput Italije i Slovenije u padu, no raste broj turista iz drugih zemalja, poput Francuske, Danske, Belgije i Norveške. Talijani su ostvarili 16.695 dolazaka, što je 16 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, i 72.666 noćenja, što je 18 posto manje nego prošle godine. Slovenci imaju 10.661 dolazak (devet posto manje) te 53.522 noćenja (šest posto manje nego lani). Najbrojniji turisti u Puli ove godine su Nijemci, koji su ostvarili 15 posto više dolazaka nego lani (ukupno 28.996) te 21 posto više noćenja (206.388). Austrijanaca je u dolascima 10 posto manje nego lani i zabilježeno je 11.459 dolazaka, dok je noćenja bilo 61.258, što je minus od sedam posto. U odnosu na lani podbacili su i domaći gosti - 17.191 dolazak (minus od 22 posto) te 60.532 noćenja (pet posto manje). Piše Nera SOFTIĆ, Snimio Manuel ANGELINI

 


Podijeli: Facebook Twiter