Turistima slađi "kondor" od friške ribe


"Navečer turisti radije odlaze u trgovačke centre pojesti kondora (pečeno pile, op. n.) i popiti hladno pivo - sve skupa za 30 kuna, nego što posjećuju restorane, konobe, kafiće. U to se lako i sami možete uvjeriti u Puli, gdje su razni kauflandi, sparovi prepuni ljudi sve do ponoći", kaže Dušan Černjul, vlasnik restorana Bodulka u Šišanu.

PDV pojeo sve

Slušajući njegova zapažanja o sezoni, izgleda da ugostitelji na Puljštini nisu omastili brk s ovogodišnjim rekordnim brojkama u turizmu. Černjul kaže da je on zasad nešto više prihodovao nego lani, ali veću dobit mu je pojeo rast PDV-a na 25 posto. Priznaje da su i kod njega cijene zbog višeg poreza porasle, ali ne značajno. U stalnom je kontaktu i s drugim kolegama, kaže da nikome ne cvjetaju ruže, pogotovo ne onima koji iza sebe imaju velike investicije u svoje objekte. Trgovačke centre vidi kao najveću nelojalnu konkurenciju. "Gdje u inozemstvu imate za kupiti hladno pivo u velikim šoping centrima. Ne možete kupiti ni bočicu hladne vode. A kod nas mogu kupiti sve - gotovu hranu, hladno piće. Zašto bi taj gost išao u restoran kad se za 25 kuna može najesti u marketu", pita se.

U njegovom su restoranu najčešći gosti Austrijanci, Nijemci i Talijani, i to uglavnom iz privatnog smještaja. No Černjul kao najbolje goste ističe - domaće. Za turiste, pogotovo Nijemce i Austrijance, otkriva da najčešće naručuju jedno jelo i uz njega čašu vina. Na tanjuru najviše vole vidjeti tjesteninu, jer su takva jela i najjeftinija. "Oni su jako disciplinirani. Točno znaju koliko će potrošiti. I uvijek su tu na oko 120 kuna po osobi. Nema puno oscilacija", kaže Černjul. Svježa se riba najslabije naručuje, budući da je i najskuplja, dok od mesa najviše idu svinjetina i piletina.

Rovinj dupkom pun

Drugačija slika je u Rovinju. U poznatom restoranu Puntulina kažu nam da su prilično zadovoljni dosadašnjom sezonom. Da im ide više nego dobro, kazuje i podatak da do subote nemaju slobodnog stola, sve je unaprijed rezervirano. Doduše, Mirjana, supruga vlasnika Giovannija Pellizzera, potvrđuje ono što je rekao Černjul da ima gostiju koji paze na potrošnju - jedu uglavnom predjela, ili naruče nekoliko jela pa međusobno dijele - ali njima to ne smeta. "Već 14 godina imamo ovaj restoran i svake je godine sve bolje. Činjenica je da neki gosti, poput Talijana, manje troše nego nekada, i da nema više onakvih potrošača kao Rusa svojedobno, ali svejedno iz godine u godinu rastemo", kaže Mirjana. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter