Turistima besplatno liječenje samo ako je hitno

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Turisti, državljani članica EU-a, nemaju pravo na besplatnu liječničku pomoć u Hrvatskoj, ukoliko se utvrdi da ta pomoć nije hitna. Naime, redakciji se ovih dana obratila državljanka Italije, kojoj su u turističkoj ambulanti u Puli htjeli naplatiti uslugu pregleda, izdavanja recepta i davanja injekcija iako ima EU zdravstvenu iskaznicu uz pomoć koje se uz neznatnu participaciju može liječiti bilo gdje u Europskoj uniji.

- Prošle nedjelje ubola me je osa na čiji sam otrov alergična. Otišla sam na Hitnu u Zagrebačkoj ulici, odakle su me uputili u turističku ambulantu, gdje su izračunali da bi me cjelokupna usluga (pregled, recepti) stajala skoro stotinu eura, a lijekove bih morala dodatno platiti. Na vratima turističke na nekoliko jezika piše da se EU zdravstvene ne priznaju, jer ta ambulanta nije u sustavu HZZO-a. U čekaonici je bilo 20-ak pacijenata, bilo je mnogo slučajeva ugriza insekata, ali i upale uha te povreda. Rekla sam da neću platiti i upitala što s onima koji nemaju novaca. Pojavio se liječnik koji mi je bezobrazno odbrusio da ne trebam putovati ukoliko nemam novaca, požalila se čitateljica.

Potom je otišla na hitan prijem u Mornaričku bolnicu, gdje su je prvo htjeli poslati natrag u turističku ambulantu, a nakon što je odbila, ipak je obrađena, ali tek nakon diskusije i za to platila 25 kuna participacije.

- Nije fer prema strancima da ih šalju iz bolnice u ambulantu, gdje moraju plaćati. Razumijem da zdravstvo nema novaca, ali nije u redu da se ovako pljačkaju ljudi. Ispada kao da sam otišla kod privatnog plastičnog kirurga da zatežem bore. Zašto da plaćam ako me ubode osa, a imam zdravstvenu iskaznicu? Smatram i da je ta injekcija antihistimanika koja se naplaćuje 150 kuna jako skupa, kaže naša sugovornica, ističući da su u Mornaričkoj bili jako korektni. No, pita se što da je imala upalu uha: liječnik specijalist poslao bi je u turističku ambulantu da joj ispišu recept koji bi morala platiti jer antibiotike ne može kupiti bez recepta, žali se turistkinja.

Smatra da bi i u Hrvatskoj trebale vrijediti EU iskaznice, kao u svim drugim članicama.

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, objašnjava da se u turističkim ambulantama rješavaju stanja koja nisu hitnoće. Za Hitna stanja predviđene su ambulante Zavoda za hitnu medicinu gdje je usluga besplatna za one s EU iskaznicom. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter