Turisticko naselje u umaškoj cementari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom gradskih vijecnika pocinje izrada Urbanistickog plana uredenja "Terra istriana". Rijec je o buducem turistickom naselju na podrucju bivše umaške Tvornice cementa.

Plan obuhvaca 50 hektara izgradenog i neizgradenog gradevinskog podrucja na južnom dijelu Umaga, rekla je v. d. procelnice za prostorno uredenje Mirjana Vrbat Skopac. Unutar te zone nalazi se upravna zgrada nekadašnje tvornice s još nekoliko manjih objekta, dio eksploatacijskog polja, luka županijskog znacaja, nasipana obala i neizgradeni dio kopna. U sjevernom dijelu UPU se nastavlja na gradevinsko podrucje naselja Umag, na istoku na komunalno-uslužnu zonu, na jugu na kamenolom koji danas predstavlja poljoprivrednu i vodnu površinu te na zapadu na more.

- Plan se donosi radi što brže realizacije turistickog projekta "Terra istriana". U županijskom prostornom planu prije nekoliko godina došlo je do greške, jer je upisana mogucnost gradnje hotelskog kompleksa umjesto turistickog naselja, što je ispravljeno. Nakon donošenja UPU-a moci ce se graditi vile na 70 posto površine, dok je ostatak namijenjen hotelu. Nema apartmana ni stambene izgradnje. Tvornica cementa tražila je i dobila povecanje kapaciteta s dosadašnjih 1.200 postelja, smještenih na 19 hektara, na 2.250. Napravit ce se nešto manje od tog maksimalnog broja, zatim marina s 200 vezova, dok ce postojeci gat ostati u planu kao trajektna, odnosno luka za javni promet, napomenula je procelnica.

Znacajan dio te površine u vlasništvu je Grada, što ce novim prostornoplanskim dokumentom takoder biti valorizirano. Izradu UPU-a financirat ce Tvornica cementa.

Istodobno je pokrenuta i izmjena Prostornog plana uredenja Grada Umaga upravo za podrucje obuhvata ovog UPU-a, a oba dokumenta izradivat ce se usporedno.

Kako je Glas Istre pisao prije tri i pol godine, realizacija ovog novog, najmanje 200 milijuna eura vrijednog projekta, koja je vec mogla biti zapoceta, stopirana je upravo iz urbanistickih razloga. Celnici Tvornice cementa tada su otkrili da je u županijskom planu došlo do izmjene oznake koja predvida gradnju svih vrsta turistickih i ugostiteljskih objekata osim autokampova u onu što omogucuje podizanje iskljucivo hotela. Nisu uspjeli saznati kako je do te greške došlo. Da tamo bude turisticko naselje odlucili su umaški vijecnici još 2004., kada su donijeli prostorni plan grada.

Tvornica cementa je zasad jedini poznati investitor u "Terru istrianu" i vlasnica svih projekata i dokumentacije koja vec dugo ceka pocetak radova.


Podijeli: Facebook Twiter