Turističkim vodičima jedinstveni ispitni program


Na ovotjednoj sjednici Vlade usvojene su cjelovite izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu te je prihvaćeno donošenje novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Propise je predložilo  Ministarstvo turizma, a izmjene su zakona upućene  u Hrvatski sabor na drugo čitanje.

- Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti bile su neophodne zbog usklađivanja sa europskom regulativom, ali isto tako i uvažavanja prijedloga strukovnih turističkih udruga i udruženja, a sve naravno s ciljem dodatnog poboljšavanja uvjeta poslovanja u turističkom sektoru. Vjerujem kako će usvojene izmjene koje smo pripremali dugo i sistematično donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj, kazao ministar turizma Darko Lorencin.

Osnovne izmjene Zakona koji regulira uvjete pod kojima pravne i fizičke osobe mogu pružati usluge u turizmu odnose se na turističke agencije, turističke vodiče i posebne oblike turizma. Tako se svim agencijama, a ne samo onima koje posluju putem Interneta, omogućuje rad u stambenim prostorima te se, sukladno praksi ostalih zemalja Europske unije, ukida obveza ishođenja rješenja i uvodi samo obveza prijave početka poslovanja. Nadalje, za voditelja poslovnice koji je neophodan za početak poslovanja agencije, uvodi se potreba višeg nivoa znanja stranog jezika, odnosno aktivno služenje najmanje jednim stranim svjetskim jezikom na razini B2.(B. BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter