Turističkim agencijama porast PDV-a s 10 na 25 posto

Hoće li i turisti nastradati zbog europske pravne stečevine (S. MILJEVIĆ)
Hoće li i turisti nastradati zbog europske pravne stečevine (S. MILJEVIĆ)

Dok su ugostitelji od početka godine dočekali svojih pet minuta i snižavanje PDV-a na 10 posto, turističke agencije od 1. srpnja, odnosno ulaska Hrvatske u EU, čeka hladan tuš. Umjesto dosadašnjih 10 posto, obračunavat će 25 posto PDV-a na svoju maržu. Donošenje novog zakona o PDV-u kao i pripadajućeg pravilnika tek se očekuje, no izvjesno je da će agencije morati raditi po novoj stopi.

- Nakon stupanja na snagu novog Zakona o PDV-u provizija koju turističke agencija naplaćuju od privatnih iznajmljivača za svoju agencijsku uslugu, dakle, trgovinsko zastupanje u ime i za račun iznajmljivača, oporezivat će se općom stopom PDV-a od 25 posto, a ne kao dosad stopom od 10 posto. Prilikom uvođenja dosadašnjeg Zakona o PDV-u trebalo nam je pune dvije godine da se izborimo da mi kao zastupnici i posrednici plaćamo PDV po stopi od 10 posto na razliku u cijeni, odnosno na našu zaradu.

Kao što vidimo, povijest se ponavlja, a zakonodavstvo je nekom majka, a nekom maćeha. Dok se ugostiteljima snižava stopa PDV-a s 25 na 10 posto, nama turističkim agencijama, kojima i sam naziv govori da smo dio turizma, uvodi se stopa od 25 posto, ukazao je vlasnik agencije Branko Kučić, koji je naveo da to znači već ovog ljeta 15 posto manju zaradu agencija.

Tami Sokolić, predsjednik Strukovne skupine turističkih agencija Primorsko-goranske županije, je pak kazao da je to rezultat toga što se u pregovorima s EU-om nije uključilo struku pa će se tek sada vidjeti što se ustvari ispregovaralo s EU-om.

- Objavljene cijene u prošloj godini za sezonu 2013. postavljene su s PDV-om od 10 posto i nije ih moguće mijenjati. Svi ugovori s inopartnerima i na temelju toga objavljeni katalozi, kao i promidžba hrvatskog privatnog smještaja idu po tim već definiranim cijenama, a ono što je najvažnije, turističke agencije u posredovanju kojih prema evidenciji HGK-a ima negdje oko 800, neće moći više mijenjati ugovore o trgovinskom zastupanju s iznajmljivačima i velik dio njih će ugasiti svoje poslovanje, kazao je Sokolić te je ukazao na to da 50 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj čini privatni smještaj te da je oko 550 njih specijalizirano za posredovanje u plasmanu kapaciteta iznajmljivača.

Tih 550 agencija je bez kune pomoći od države od privatnog smještaja stvorilo poželjan turistički proizvod te zapošljava oko 2.500 ljudi.

- Dobili smo informaciju da je razlog tome usklađivanje s europskim zakonodavstvom, međutim, nije jasno kako to da jedan segment turizma plaća sniženu stopu PDV-a, dok drugi mora plaćati opću stopu, istaknuo je Sokolić te je naveo još jedno veliko pitanje, a to je fiskalizacija koja će zakačiti i turističke agencije za koji mjesec.

Dakle, nakon što su ugostitelji saznali da zbog EU-a na dostavu ne mogu obračunati 10 posto PDV-a, europska pravila će smanjiti konkurentnost domaćih turističkih agencija i vrlo vjerojatno za iduću godinu poskupiti njihove usluge. Ostaje vidjeti tko će još nastradati zbog europske pravne stečevine. (A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter