Turistički sektor negoduje zbog skuplje pristrojbe

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Za maksimalno dvije kune povećat će se boravišna pristojba što će početi vrijediti od iduće godine, najavio je ovaj tjedan resorni ministar Darko Lorencin u Omišu. Kao glavni razlog tom potezu naveo je činjenicu da Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pristojbe na Mediteranu i da nije korigirana 15 godina.

Naime, trenutno se cijena boravišne u glavnoj sezoni kreće od četiri do sedam kuna, ovisno o tome u kojem se turističkom razredu nalazi mjesto gdje je smješten objekt. Ujedno je istaknuo da će se taj novac ulagati u destinacijski menadžment, odnosno konkretne stvari u odredištima poput manifestacija i slično čime bi se povećala atraktivnost pojedinog odredišta i time bi se povećao broj gostiju.

Ipak, iako je namjera Ministarstva zapravo povećati broj gostiju, ovakva najava među privatnicima u turizmu nije naišla na odobravanje. Predstavnici hotela, kampova pa čak i privatnog smještaja smatraju da će se time smanjiti konkurentnost hrvatskog turizma koji ionako ima cijene koje su dosta visoke. Posebno na taj problem ukazuju u Kamping udruženju Hrvatske (KUH) koji je reagirao na prvu najavu.

- Trenutno najviša boravišna pristojba na Mediteranu kada su u pitanju kampovi, postaje još skuplja. Naravno da će to utjecati na naše cijene koje su i sada među najvišima na Mediteranu. A ne možemo ih više dizati jer onda nećemo biti konkurentni. Zato ne znamo hoćemo li to povećanje prebaciti na goste. A nama treba pomoć da ostanemo u konkurentnoj poziciji u odnosu na ostale zemlje na Mediteranu.

Predložili smo ministru i da se zakon o boravišnoj pristojbi izmijeni i da se uvede diferencijacija boravišne pristojbe za razne vrste smještaja kao što je to slučaj u nekim zemljama Europe kako kampovi opet ne bi bili u najlošijem položaju, kazao je predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš i član uprave porečke turističke tvrtke Riviere Adrije.

Ističe i da se boravišna pristojba nije trebala dirati dok se ne provede reforma sustava turističkih zajednica, budući da će se taj prihod odnositi upravo na punjenje njihovih budžeta. Naime, turističke zajednice novim bi zakonom, čiji bi prijedlog trebao uskoro na javnu raspravu, trebale preustrojiti u destinacijske menadžment organizacije koje bio trebale na regionalnoj razni imati jači budžet, ali i veći opseg zadaća.

Da će se protiv boravišne pristojbe ako se bude povećao paušal, buniti privatni iznajmljivači, najavio je umaški iznajmljivač Miroslav Pretula, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Pula, koji osobno nije protiv ove odluke ako ona znači veći prihod i bolji rad sustava TZ-a. Ujedno ističe da je u Hrvatskoj ta cijena niža u odnosu na neke druge zemlje pa ne bi njeno povećanje za goste trebalo značiti velik problem. (Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter