Turistički šampioni Rovinj, Poreč, Umag i Medulin

Pulska Portarata na Silvestrovo (Manuel ANGELINI)
Pulska Portarata na Silvestrovo (Manuel ANGELINI)

Božićne i novogodišnje blagdane u Istri je provelo više turista nego u isto vrijeme lani. Prema podacima županijske Turističke zajednice od 24. prosinca do 2. siječnja na Poluotoku je bilo 15 tisuća turista koji su ostvarili 55,7 tisuća noćenja, što je porast od osam, odnosno sedam posto. Većina njih blagdane je provela u pedesetak otvorenih hotela, od čega u dvadesetak velikih hotela koji su organizirali doček Nove godine.

Posebno je oživio Poreč gdje je bilo otvoreno više hotela nego lani, a zajedničkim snagama grada te dviju hotelijerskih kuća- Plave lagune, Riviere Adrije te drugih organiziran je jedan od najboljih dočeka na otvorenom u Istri. Kako smo mogli čuti od nekih turističkih djelatnika, cilj je od Poreča stvoriti destinaciju za provod  novogodišnjih blagdana. Također, velik se dio gostiju, posebno domaćih odlučio za doček u središnjoj Istri, točnije u kućama za odmor koje su se iznajmljivale na dva do tri dana.

Kao i proteklih godina najviše je bilo Talijana koji tradicionalno dolaze u Istru na doček. Njih 6,4 tisuća ostvarili su 19,3 tisuće noćenja što je ipak manje za sedam posto u odnosu na lani. To i ne treba čuditi s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u toj zemlji. Naime, Talijani su svoju 13. plaću većinom morali izdvojiti za plaćanje poreza, zbog čega je potrošnja za božićne blagdane bila manja za 15 posto nego lani. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da će zbog toga Talijani među ostalim najviše štedjeti na putovanjima što je bilo vidljivo već za proteklih blagdana.

S druge strane Austrijanaca je bilo čak 74 posto više i ostvarili su 56 posto više noćenja, odnosno zabilježeno je nešto više od dvije tisuće dolazaka i sedam tisuća noćenja. I Slovenaca je bilo nešto više od dvije tisuće te su realizirali 5,8 tisuća noćenja što je pet posto manje nego lani. Domaćih je gostiju bilo nešto manje od dvije tisuće i imali su pet i pol tisuća noćenja što je porast za 12, odnosno 32 posto. Nijemci su pak ostvarili gotovo 12 tisuća noćenja, a bilo ih je tisuću i petsto što je porast od 11, odnosno 56 posto.

- Kao što smo i najavili Istra je od 24. prosinca do 2. siječnja ostvarila dobre rezultate. Moram napomenuti da je kvalitetna priprema kako privatnog, tako i javnog sektora uz izuzetno lijepo vrijeme zasigurno potpomoglo u ostvarenju ovih rezultata. Iako se radi o malim brojkama u ukupnom volumenu, veseli i ohrabruje podatak jako dobre posjećenosti austrijskih, njemačkih i domaćih gostiju, dok su male minuse zabilježili Slovenci i Talijani, kaže nam direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Dobar trend samo je nastavak dobre turističke godine. Protekle je godine prema najnovijim podacima županijskog TZ-a ostvareno 3,1 milijun dolazaka i 21,8 milijuna noćenja što je rast od pet, odnosno sedam posto, ne računajući noćenja nautičara čime je 2012. postala najuspješnija turistička godina u novijoj povijesti.

- Kada u narednim danima pribrojimo i nautiku, približit ćemo se realizaciji od 22 milijuna noćenja. Osim domaćeg i talijanskog tržišta koji su zabilježili minuse, sva ostala relevantna tržišta ostvarila su odlične rezultate. Hit godine je svakako Njemačka s porastom od 12 posto te 600 tisuća realiziranih noćenja više nego lani s prosječnih devet noćenja po gostu. Slijedi je Nizozemska s porastom od 15 posto te 200 tisuća realiziranih noćenja više nego lani i prosječnom realizacijom od deset noćenja po gostu, veli Ivošević. Ističe da su u 2012. od 50 do 60 tisuća noćenja više ostvarili i Belgijanci, Danci,  Poljaci, Česi, Rusi i Slovenci.  

Što se tiče turističkih odredišta najveći broj noćenja ostvario je Rovinj koji je jedini prešao tri milijuna noćenja te na kraju godine zabilježio 3,1 milijun noćenja što je više za tri posto u odnosu na lani. Dva milijuna noćenja dostigli su Poreč (2,8 milijuna) uz porast za jedan posto, te Medulin i Umag sa po 2,2 milijuna noćenja čime je Medulin porastao za 11 posto, a Umag ostao na prošlogodišnjim brojkama. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter