Turisticki rekordi zahvaljujuci vrucinama i praznicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uspješno je pocela i uspješno završila. Da, turisticka sezona u Istri bila je dobra. Kada bi se sa strane stavile tradicionalne boljke istarskog turizma, prema broju turista i nocenja koje su ti turisti ostvarili na istarskom poluotoku od Uskrsa pa sve do kraja rujna - uistinu bi se moglo reci da je sezona završila dobro.

Od pocetka godine do kraja rujna ostvareno je preko 20 milijuna nocenja, tocnije 20,1 milijun, što je za milijun i pol, odnosno osam posto više nego lani. Za tu je lijepu brojku "krivo" 2,8 milijuna dolazaka turista, 200 tisuca više nego lani.

Cemu se može zahvaliti ovakav bum koji ce, s obzirom na istarsku turisticku ponudu, proizvode i broj smještajnih kapaciteta, vjerojatno biti teško nadmašiti sljedece godine?

Još prije no što je Uskrs zakucao na vrata, sav je turisticki sektor u Hrvatskoj bio optimistican i euforican. Razloge su pronašli u osluškivanju emitivnih turistickih tržišta tamo negdje krajem 2010. godine i pocetkom ove, kada je krenuo prvi buking za ljetni odmor u Europi.

Gotovo su sva najznacajnija istarska turisticka emitivna tržišta tada rekla "da, idemo na ljetni odmor više nego lani i preklani" i odmah bukirala.

Govorilo se tada da je razlog tome, prije svega, u Njemackoj, koja je generator pozitivnih ekonomskih promjena u Europi nakon što je na scenu stupila svjetska ekonomska i financijska kriza, što je ta kriza polako za nama te da su se putnici nakon dvije godine štednje i odricanja ponovno u velikom stilu okuražili otici na jug.

Nije ni cudo da je pocetkom ove godine u Njemackoj proglašena godina putovanja. Pozitivno se disalo i u Ceškoj, Slovackoj, Rusiji, Sloveniji, Austriji, pa cak i Velikoj Britaniji, koja vec godinama zaobilazi Istru. Samo se iz Italije do zadnjeg trenutka nije znalo što ce biti jer kod njih se krizi još uvijek ne nazire kraj.

Svakako je od pomoci bilo - iako ce turisticki djelatnici u Istri reci da nije tako - to što su zbog revolucija i nemira pocetkom godine Tunis i Egipat postali ne tako omiljene destinacije za ljetovanje. Iako imaju razlicitu ponudu od Hrvatske, ipak se ne može reci da se dio turista, kada im je otpalo ljetovanje na africkom kontinentu, nije odlucio za putovanje u bližu im Hrvatsku.

A bliže se u zadnje tri godine pokazalo i jeftinije i prakticnije. Naime, u zadnji se tren može odluciti za putovanje bez otkazivanja paket-aranžmana i aviokarata. I zbog toga je Istra ponovno znacajno profitirala. Tim više jer ima svoju ponudu prilagodenu upravo takvim gostima i to zbog prevladavajuceg smještaja u kucnoj radinosti i kampovima koji, prije svega, svoju ponudu prilagodavaju gostima koji traže ljetovanje.

Ali ni dobar buking, ni Tunis i Egipat, ni svi moguci praznici Istri ne bi bili od pomoci da je nije pratila dobra vremenska karma. Naime, ljetne su vrucine trajale nevjerojatno dugo - gotovo od pocetka lipnja pa sve do pocetka listopada. Nitko se ne sjeca tako vruceg i sušnog kolovoza i rujna. (Barbara BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter