Turisticki objekti s najviše 3.000 kreveta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak završava javna rasprava o prijedlogu Urbanistickog plana uredenja Saladinka - Sv. Martin. Rijec je o planu koji obuhvaca uglavnom neizgradenu površinu od oko 55 hektara uz istoimenu uvalu, omedenu s južne strane stambenim naseljem Mali Maj i turistickim naseljem Materada te na sjeveru kampom Ulika, a u kojem se odreduju zone za gradnju i zelene površine. Izradivac plana je Institut za poljoprivredu i turizam.

Prostor je podijeljen u 20 cjelina, a na dijelu gradevinskog podrucja predvidaju se objekti turisticko-ugostiteljske namjene maksimalnog kapaciteta 3.000 kreveta. Maksimalna izgradenost pojedine cestice iznosi 30 posto, a unutar svake parcele najmanje 40 posto mora biti zelena površina.

UPU-om se definiraju zone ili prostorne cjeline na kojima su dati uvjeti gradnje, a valja napomenuti da se u obalnom podrucju u dubini od 100 metara mogu graditi samo sadržaji ugostiteljske namjene, te plažni objekti i oni za sport i rekreaciju, bez mogucnosti gradnje objekata smještajnih kapaciteta.

Na nedavnom javnom izlaganju prijedloga UPU-a okupilo se 60-ak gradana, doznajemo od procelnika gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damira Hrvatina, a vecina pitanja odnosila su se na pojašnjenja o statusu postojecih objekata uz more ili na zgrade u susjednim naseljima Kolombera i Saladinka.

Nekoliko upita gradana odnosilo se na mogucnost gradnje objekata u obalnom podrucju, te na mogucnost rješavanja vlasnickih odnosa, s obzirom na to da minimalni kapacitet jedne cjeline ne može biti manji od 80 kreveta, što znaci da gradevna parcela mora imati najmanje 6.600 kvadrata. S obzirom na to da je vecina parcela manja od toga, vlasnici ce nužno biti upuceni na medusobno dogovaranje. Najveci dio parcela na ovom podrucju je u vlasništvu gradana, dok jedan dio ima Grad Porec, te Allegheny Financial, nasljednik Hypo Consultinga.

- Grad ce inzistirati na rješavanju imovinskopravnih odnosa, u svrhu rješavanja pitanja prometa i komunalne infrastrukture jer ukoliko ne riješimo ta pitanja, nema uvjeta za gradnju, veli Hrvatin.

Gradani uvid u plan mogu obaviti u gradskom Odjelu za prostorno planiranje, te dati svoje primjedbe i prijedloge upisom u knjigu ili ih dostaviti poštom zakljucno s ponedjeljkom. Svi prijedlozi i primjedbe moraju sadržavati podatke o podnositelju kako bi mogao dobiti odgovor u pisanom obliku. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter