Turisticki objekti izguravaju pcelare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog pcelarskog saveza Martin Kranjec na predavanju za pcelare Istarske županije u Pazinu, najavio je buduce aktivnosti i prijedloge koje ce HPS uputiti nadležnom ministarstvu prilikom skore prilagodbe europskoj legislativi.

Predloženi nacionalni program potpora u pcelarstvu prema standardima EU-a trebao bi stupiti na snagu vec ove godine, a novim se sustavom subvencije pcelarima više ne bi isplacivale prema kilogramu meda ili broju košnica, vec prema projektima ciji nositelji mogu biti pojedini pcelari, regionalne udruge pcelara, ali ce zasad nositelj u najvecem dijelu biti Hrvatski pcelarski savez.

Program provodenja potpora po novom sustavu donosi nadležno ministarstvo, a HPS je u 2011. godini predvidio pet projekata: zdravstvene zaštite pcela, organizacije kontrole kvalitete meda, obnavljanja pcelinjeg fonda, racionalizacije seleceg pcelarstva i poboljšanje tehnicke opremljenosti pcelara.

Uvjet za korištenje potpora je clanstvo u HPS-u, pa se u iducoj godini ocekuje povecanje clanova (u Hrvatskoj je trenutno od osam tisuca pcelara tek polovica uclanjena, dok u EU taj postotak iznosi 95 posto).

HPS planira raditi na daljnjem proširenju sive (domace ili kranjske) pcele, poticanju naprednijeg seleceg pcelarstva te kontroli kvalitete meda na nacin da ce se educirati šest senzornih analiticara u svakoj županiji. Clanovima HPS-a besplatno ce se na ljeto dodijeliti sredstvo protiv nametnika varoe koje ce ove godine zajednicki nabaviti za sve pcelare. Plavi ce dizel pcelari (kao i ostali poljoprivrednici) moci koristiti još samo u ovoj godini, medutim, predsjednik Kranjec je kazao kako ce se osmisliti zamjenska subvencija.

Izrada katastra pcelinjaka i pcelinjih paša je okoncana, a u prethodnom je razdoblju ozakonjena tzv. prodaja na kucnom pragu za male pcelare. Najavljeno je imenovanje povjerenika pri pcelarskim društvima koji ce rasporedivati selece pcelare što ce narocito biti važno nakon eventualnog ulaska u Europsku uniju kada bi na podrucje Hrvatske (na kojem se koristi 40 posto mednih resursa) stigli inozemni pcelari. S druge strane Kranjec je kazao kako bi ulazak u EU omogucio hrvatskim medarima olakšani ulazak na europsko tržište.

U raspravi je ponovo dotaknuto pitanje odredbe prema kojoj pcelinjaci ne smiju ugrožavati odnosno nalaziti se u blizini bazena što u Istri najcešce u praksi znaci da novosagradeni turisticki objekti izguravaju pcelare s njihovih pozicija. Istarski pcelari smatraju da se mora pronaci optimalno zakonsko rješenje koje ce štititi pcelare «jer turizam više nije razvijen samo na kilometar ili dva od obale».


Podijeli: Facebook Twiter