Turistički kapaciteti Vodnjanštine rastu na 14.000 postelja

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Šijanskoj šumi (D. MEMEDOVIĆ)
Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Šijanskoj šumi (D. MEMEDOVIĆ)

Predloženim 5. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Vodnjana, turistički će kapaciteti na Vodnjanštini narasti s 12,5 tisuća na 14 tisuća postelja. Razliku treba prvenstveno tražiti u velikom kompleksu Negrin u zaleđu Barbarige, u čijoj se turističkoj zoni planira 2.200 postelja, a na golf igralištu još 330 postelja. Izmjene i dopune PP-a donose se radi usklađenja turističkih, sportskih i rekreacijskih područja s Prostornim planom Istarske županije, a danas su ih u podne u Vodnjanu javnosti predstavili Ana Putar iz zagrebačkog studija Urbanistica i predstavnici gradske uprave.

Manje postelja za Tison i San Antonio

Istaknuto je tom prilikom da je kompleks Negrin najveća novost ovih izmjena, no sasvim sigurno nije novost domaćoj javnosti - Gradsko vijeće Vodnjana već je u kolovozu 2016. donijelo odluku o izradi dva urbanistička plana za Negrin i to za turističko razvojno područje te za golf igralište. Područje je to između Golubova i stancije Negrin te između ceste za Barbarigu i Krnjalože, u vlasništvu tvrtke Ilirija Tri nizozemskog fonda. Površina kompleksa iznosi 48,2 hektara za turističku zonu te 93,7 hektara za golf igralište.

Novost je Plana i to što iz njega ispada luka nautičkog turizma u Uvali Marić kod Barbarige, čija se realizacija, zajedno s resortom Porto Mariccio, čekala duže od desetljeća.

- Luka se nalazi u županijskom PP-u, ali Grad Vodnjan može odlučiti da je ne želi preuzeti. To je dozvoljeno pod uvjetom da se na tom mjestu ne ucrtaju i ne planiraju drugi sadržaji, objasnila je Putar. Sve ostale turističke zone i 15-ak turističkih punktova nisu se bitno mijenjali, ponegdje su tek izmijenjene odredbe o kapacitetima, s obzirom da su korigirane gustoće smještaja i izgrađenosti. Između ostalog, Poslovni park Tison umjesto 500, sada bi imao 100 postelja, a područje San Antonio je s 950 pao na 290 postelja.

Primjedbe samo do ponedjeljka

Na raspravi je sudjelovalo tek nekoliko građana, a jedan od zahtjeva bio je da se na privatno zemljište u Barbarigi na kojem se nalazi legaliziran objekt označi slovom "T" za turističku namjenu, konkretno mali hotel i/ili kamp. Putar je navela da s takvim zahtjevima treba biti oprezan s obzirom da u turističkim zonama nema stanovanja, pa na parceli ne bi smjeli živjeti domaćini. Javna rasprava otvorena je do 11 sati u ponedjeljak, 31. srpnja, dokad je moguće podnositi primjedbe i prijedloge. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter