Turisticki Grožnjan prometno izoliran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za koji dan obilježit ce se godišnjica od katastrofalne poplave koja je 19. rujna 2010. pogodila cijelu Bujštinu, posebno Umaštinu, gdje je šteta procijenjena na 40-ak milijuna kuna. Obilna kiša i razorna bujica uništile su onomad tek cetiri godine staru zaobilaznicu u Peroju u dužini od 300-tinjak metara, koja je turisticki Grožnjan povezivala s Bujama s jedne, odnosno Porecom, Pulom i Rijekom s druge strane.

Ni danas taj glavni pristup srednjovjekovnom gradicu nije riješen - cesta, dijelom raspuknuta i na pojedinim mjestima propala cak i do dva metra u dubinu, zatvorena je trakama i oznakama za obilaženje kroz mjesto zbog opasnosti od daljnjeg klizanja terena. Cijelo ovo ljeto, prepuno turista koji su hrlili na razne programe, koncerte i(li) u razgledavanje Grožnjana, autobusi su mogli dolaziti samo iz pravca Buja, gdje na tamošnjem glavnom raskrižju velike teškoce stvara oštra kosina na križanju županijske i državne ceste. Za dionicu Buje - Grožnjan to je preveliko opterecenje.

Nacelnik Rino Duniš veli da se nadaju da ce Županijska uprava za ceste po žurnom postupku asfaltirati bijelu cestu od pet kilometara, koja iz Grožnjana direktno vodi na Ponte Porton. To bi, po njemu, bilo najkvalitetnije rješenje i za tamošnje stanovnike najbliži pristup Istarskom ipsilonu, koji im je hitno potreban.

- Za nas nema spasa ako se to ne napravi jer smo prometno izolirani. Za sanaciju zaobilaznice zbog velikog pada i potrebe gradnje potpornih zidova u Peroju trebalo bi nam, prema troškovniku koji smo dali izraditi, cetiri milijuna kuna, što nikako ne možemo sami financirati. Dogovaramo sa Županijom i pregovaramo sa ŽUC-om da se asfaltira stara bijela cesta, koja je sigurno u Istri jedina neasfaltirana županijska prometnica, a vec se 30 godina u njihovim planovima navodi kao prioritet, kaže Duniš. (Tanja KOCIJANCIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter