Turisticki gradovi u Istri kao u srcu sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi je dojam da je predsezona uistinu ove godine odlicno startala, posebice nakon Duhova koji su u Istru doveli oko 80 tisuca gostiju i turisticku živost kao u srcu sezone. Odjednom su svi oni koji turistima nešto nude otvorili vrata.

Rade restorani, cak i oni sezonski, na ulicama su svoje artikle izložile suvenirnice i galerije, kafici su proširili terase, iznajmljuju se bicikli, brodari sve aktivnije prodaju svoje izlete, turisticki vodici imaju pune ruke posla jer grupe stalno kruže gradom...

- Imamo praznih samo nekoliko soba i slobodno mogu reci da je bolje nego lani. U hotelu nam trenutno borave Amerikanci, Englezi i Nijemci. Nijemci su ovdje nešto duže, dok su Amerikanci i Englezi cesto na proputovanju, kaže nam Stefan Bertetic, recepcionar Maistrinog hotela Adriatic u centru Rovinja.

A Adriatic je i usred tjedna nakon Duhova bio krcat turistima, i što je najbolje velikim dijelom s biciklima. Naravno, zahvaljujuci lijepom vremenu, ali i praznicima koje su mnogi - posebice Nijemci kojima se Duhovi poklapaju i sa školskim praznicima u pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu, koji su trajali skroz do Tijelova - iskoristili za dolazak na more.

- U Rovinj dolazim vec osam godina i to uvijek u ovo vrijeme, jer mi je taj grad jednostavno savršen. Uživam u ljudima, koji su ljubazni, miru, tišini, plaži, ispijanju kave, kaže nam slovacka turistica Viera Sotnikova iz Banske Bistrice, koja svih tih godina boravi upravo u Adriaticu. Sotnikova je svjetska putnica pa godišnje nekoliko puta putuje. Zanimljivo je da joj je nakon Pariza upravo Rovinj omiljena destinacija, zbog atmosfere koju grad ima.

- Cijene su kod vas u Istri više nego u Slovackoj, i to za 20 do 30 posto. Upravo zato Slovaci u Hrvatskoj radije biraju odmor na Makarskoj rivijeri i u Dalmaciji, gdje im je smještaj jeftiniji. Ali, meni te cijene ne smetaju jer je ponuda odlicna, kaže nam ova Slovakinja.

Brodari koji prodaju razne izlete žale se da turista ima, ali slabo troše.

- Slabo je ove godine i ne znam kako ce biti. Ovaj posao radim više od 20 godina i sve je gore. Tako cujem i od naših ugostitelja, koji kažu da gosti narucuju samo vodu, kave i mineralne. Nema više onakve potrošnje kakva je nekad bila. I na izlete idu manje, a sada dolaze sve više i sa svojim biciklima pa cak ne unajmljuju bicikle u gradu niti placaju parking, kaže nam jedan od prodavaca brodskih izleta na rovinjskom molu.

Njegovu pricu pak ne podržava djelatnica u obližnjoj mjenjacnici, koja ujedno iznajmljuje i bicikle buduci da je bicikliranje u Rovinju ocito u zadnjih nekoliko godina postalo in. Naime, gotovo na svakom koraku nudi se najam bicikala, puno više nego u obližnjem Porecu ili pak Puli, gdje bi takva usluga itekako dobro došla zbog silnih komunalnih radova.

- Posla ima i sasvim smo zadovoljni. Mogu reci da je kao i lani, kaže nam ona. I prodavacica Marijana Crleni u obližnjoj suvenirnici i gift shopu s dizajnerskim predmetima Dishpet, koja je lani otvorila svoja vrata, pohvalila se da je sezona dobro krenula.

Lani smo bili tek otvorili pa nije bilo tako puno gostiju. Ove godine smo otvorili pocetkom ožujka i primjecujem da gosti sada dolaze ciljano i više ih je. Jako smo zadovoljni dosadašnjim interesom kad uzmemo u obzir to da prava sezona još nije ni pocela, kaže Crleni. (B. BAN; snimio S. MILJEVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter