Turisticki djelatnici pozdravili novi zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 20 godina Hrvatski sabor konacno je regulirao status državnog zemljišta koje koriste velike hotelske kuce izglasavši Zakon o turistickom i ostalom gradevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Rijec je, mnogi kažu, o jednom od najvažnijih zakona nakon onog o privatizaciji kojim ce se konacno regulirati odnosi na stotinu milijuna cetvornih metara zemljišta u vlasništvu države koje koriste hotelske i apartmanske tvrtke i kampovi, a da za to ne placaju nikakvu naknadu. U Istri se procjenjuje da se turisticko zemljište prostire na 9 milijuna kvadrata.

Kristian Šustar
, predsjednik uprave rovinjskog hotelijera Maistre i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu, kaže da hotelijeri nisu nikad bili protiv zakona i toga da placaju naknadu, nego su željeli da on bude konkretnije definiran. Kaže da je hotelski sektor zadovoljan donošenjem zakona jer je on dobar za dugorocan razvoj turisticke industrije.

- Ovaj ce zakon omoguciti dugorocan razvoj turizma u cijelosti i njegovu globalnu konkurentnost. Upravo je to ono što je nas uz samu ekonomsku krizu najviše brinulo: kako do globalne konkurentnosti i novih investicija. Zato pozdravljamo donošenje zakona koji ce omoguciti održivo blagostanje svima koji su u to ukljuceni, od privatnih firmi, do države i lokalne zajednice.

Medutim, velik dio kljucnih stvari još se mora definirati kroz mnoge uredbe i pravilnike, a, prema nekim najavama, hotelijerski bi sektor trebao u njima sudjelovati, rekao je Šustar.

I Adriano Palman iz Kamping udruženja Hrvatske pozdravlja zakon te i najavljuje sudjelovanje kamping industrije u izradi uredbi i pravilnika koji proizlaze iz zakona.

- Hvala Bogu da je zakon konacno izglasan jer ce se njime potaknuti razvoj kamping sektora u Hrvatskoj. Zadovoljni smo izglasanim zakonom koji je doživio male promjene tako da ce se koncesija za kampove sada davati na 50, a ne 30 godina.

Iako nisu definirane cijene, imamo informacije da ce se pravilnici donijeti vrlo brzo i da cemo biti ukljuceni u njihovu izradu. Ovim ce se zakonom konacno riješiti problemi koji su niz godina mucili kampove, otvorit ce se prostor za nove investicije i ciste odnose, zakljucio je Palman.


Podijeli: Facebook Twiter