Turistički djelatnici o izboru novog ministra turizma Garija Capellija

Turistički djelatnici žele više gostiju van glavne sezone (N. LAZAREVIĆ)
Turistički djelatnici žele više gostiju van glavne sezone (N. LAZAREVIĆ)

Dok je nekima novi ministar turizma Gari Capelli s Malog Lošinja poznato lice, mnogi istarski turistički djelatnici ga još uvijek ne znaju. Većina ne komentira njegov dolazak na čelno mjesto resora turizma, ali zato svi od njega imaju velikih očekivanja.

- Komentar na izbor novog ministra nemam, kao što nisam imao nikad do sada. A što se tiče očekivanja, ne od ministra, već od cjelokupne Vlade, ista su kao i prema nekoliko prethodnih Vlada jer se problemi uglavnom kumuliraju, a ne rješavaju. U intervjuu koji je objavljen u Glasu Istre ministar je istaknuo dva važna momenta. Prvi je porezno rasterećenje i stabilno fiskalno okruženje bez kontinuiranih promjena, a drugi je stvaranje pozitivne investicijske klime i pravnog okruženja, gdje je turističko zemljište ključno. Treći važan element daljnjeg razvoja turizma jest osiguravanje kvalitetne i dovoljne radne snage, a što je kompleksniji problem od dva prethodna, smatra predsjednik uprave umaške hotelske kuće Istraturist Ronald Korotaj, ujedno i predsjednik udruženja hotelijera pri HGK.

Predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencije i čelnog čovjeka pulske turističke agencije Uniline Boris Žgombu veseli što novi ministar dolazi iz turističkog sektora.

Što s turističkim zajednicama?

- Gospodin Cappelli je kao predsjednik saborskog Odbora za turizam i gospodarstvenik imao prilike sudjelovati u dosadašnjim aktivnostima te je upoznat s uspjesima, ali i poteškoćama sektora.

Kao što sam već isticao, ispred novog ministra su velika očekivanja, a malo vremena, ukoliko i u narednim godinama želimo rast i razvoj turističkog sektora, istaknuo je Žgomba. Dodao je da je s agencijskog aspekta najvažnije rješavanje problematike posebnog postupka oporezivanja, donošenje Zakona o pružanju usluga u turizmu te zakona o turističkim zajednicama i turističkom zemljištu.

U Kamping udruženju Hrvatske pozitivni su oko nakane novog ministra da riješi pitanje turističkog zemljišta.

- Želimo dobrodošlicu novom ministru. Drago nam je da dolazi iz turističkog sektora i turističke destinacije, i vidimo da je već upoznat sa jednim od najvećih razvojnih problema hrvatskog kamping sektora, problemom koncesija na tzv. turističkom zemljištu, te se nadamo da će konačno riješiti taj problem na način koji će dovesti do sklapanja koncesijskih ugovora. Nadamo se nastavku dobre suradnje sa Ministarstvom i nastavku konzultacija i po ostalim važnim pitanjima kamping turizma, poput unaprjeđenja propisa o koncesijama na pomorskom dobru, pravilnika o kategorizaciji i drugog, kazao nam je predsjednik tog udruženja Tihomir Nikolaš.

U ime privatnih iznajmljivača velika očekivanja ima i Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK, a njezin predsjednik Nedo Pinezić želi da se održi kontinuitet iz mandata bivšeg ministra Antona Klimana.

Povoljni krediti za iznajmljivače

- Imamo dobre temelje projekata koje smo pokrenuli s ministrom Klimanom i želimo da se u narednom periodu oni nastave. Radi se prije svega o brendiranju obiteljskog smještaja kao

kao izvornog hrvatskog domaćinstva, na način da se u taj projekt uključe hrvatski proizvođači opreme i pružatelji usluga koji bi kod investicijskih zahvata u obiteljskom smještaju opremali objekte hrvatskih proizvodima i davali hrvatske usluge u domeni digitalne tehnologije. Na taj način bi domaćinstva mogla koristiti povoljna kreditna sredstva preko poslovnih banaka i HBOR-a od dva posto te jedan posto za kontinent, brdsko planinska područja i pučinske otoke, veli Pinezić koji Capellija dobro poznaje budući da su puno surađivali na projektima na Kvarneru.

S druge strane iznajmljivači također očekuju veću podršku Hrvatske turističke zajednice na čijem je čelu sada Capelli.

- Očekujemo da se takav smještaj koji će dobiti oznaku izvorno hrvatsko domaćinstvo, posebno promovira i da u svim marketinškim kampanjama HTZ-a obiteljski smještaj dobije zasluženi prostor, veli Pinezić koji smatra da bi upravo obiteljski smještaj na taj način pokrenuo lokalnu ekonomiju, zaposlio mlade kadrove te pokrenuo demografsku obnovu. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter