Turistički cvijet: U Istri najkvalitetnija ponuda

U istarskom ugostiteljstvu mora se još poraditi na kvaliteti (D. ŠTIFANIĆ)
U istarskom ugostiteljstvu mora se još poraditi na kvaliteti (D. ŠTIFANIĆ)

Najrazvijenije istarske turističke destinacije poput Umaga, Novigrada, Rovinja, Vrsara, Pule, Poreča, Medulina, Rapca i Fažane spadaju u sam vrh kvalitete turističke ponude Hrvatske, moglo se čuti danas županijskoj komori u Puli na predstavljaju istraživanja kvalitete turističke ponude u akciji Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku, koju od 2006. godine provodi Institut "Ivo Pilar" iz Zagreba u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom radiotelevizijom.

Kako je objasnila voditeljica projekta Saša Poljanec Borić, ovim je istraživanjem u Hrvatskoj obuhvaćeno 68 destinacija, a po dva suca po destinaciji ocjenjuju 11 elemenata turističke ponude te ih ocjenjuju od nula do pet.

Ocjenjuju se ugostiteljska ponuda, smještaj, prirodni okoliš, kultura i zabava, aktivni odmor u prirodi, promet, ljudski resursi i javna infrastruktura, informacije na web-stranicama te informiranje turista u destinaciji, promet, trgovine, dekoracije, turistička infrastruktura.

Prema ocjenjivanju koje se provodi u jednoj destinaciji na više ruta u dva navrata, ali na mjestima gdje ima najviše turista, Istra je kao regija najviše ocjene zaslužila za informacije koje daje svojim gostima na web-stranicama, za aktivni odmor u prirodi, promet, kulturu i zabavu te prirodni okoliš. Najlošije su ocijenjeni ugostiteljski sadržaji, ljudski resursi i javna infrastruktura.

- U Istri je između najbolje i najlošije ocijenjenih destinacija u odnosu na sve druge u državi vidljiva najmanja razlika, tako da se prosjek ocjene regije kreće između 3,8 i 3,9. To nije primijećeno u niti jednoj drugoj regiji. Na Kvarneru je situacija da raste kvaliteta najlošije ocijenjenih destinacija, ali nažalost pada onih najbolje ocijenjenih, dok je u Dalmaciji preveliki raspon između najbolje i najlošije ocijenjenih, što nije dobro, komentirala je Poljanec Borić kvalitetu ocijenjene ponude u Hrvatskoj u proteklom razdoblju.

Istaknula je također da bi Istra trebala više surađivati s Kvarnerom, ali i da bi unutar nje pojedine destinacije trebale više raditi zajedno. Ono što Hrvatskoj kao destinaciji u globalu nedostaje je bolja organizacija i povezanost svih elemenata ponude.

Inače, po ukupnoj kvaliteti regija kao destinacija Istra drži vrh s ocjenom koja od 2006. do 2012. varira od 3, 8 do 3,9, što znači da održava kvalitetu, ali primjećuje se i daljnji rast. Na Kvarneru ocjene variraju od 3,7 do 3,9, a u Dalmaciji od 3,7 do 3,8, što znači da su sve primorske regije već dosegnule visoku kvalitetu ponude.

Turistički je cvijet u 2012. u Istri bez obzira na odlične ocjene koje je pokazalo ovo istraživanje dobio jedino Poreč, i to tek za drugo mjesto. Turistički se cvjetovi dodjeljuju u tri kategorije, ovisno o broju ležaja, a u svakoj kategoriji dijele se nagrade od prvog do trećeg mjesta na Danima hrvatskog turizma u listopadu. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter