Turističke zajednice u Istri morat će se udružiti

Svako mjesto u središnjoj Istri mora imati jedan centralni info-punkt (M. ANGELINI/arhiva)
Svako mjesto u središnjoj Istri mora imati jedan centralni info-punkt (M. ANGELINI/arhiva)

Kada se prije dvije godine počelo govoriti o promjenama u sustavu turističkih zajednica, moglo se čuti da je Istri dovoljno sedam jakih TZ-a, čime se novac ne bi raspršivao te bi promocija i marketing bili jači. Doduše, nitko to nije želio reći na glas i javno jer bi to značilo da podržava ukidanje ili udruživanje velikog broja TZ-a u Istri.

Naime, na Poluotoku trenutno djeluje 31 TZ, a po najnovijem prijedlogu konzultantske tvrtke Horwath Consulting kao podlozi za novi zakon o TZ-ima, u Istri bi se trebalo razmisliti upravo o tome da se osnuje sedam destinacijskih menadžment organizacija (DMO) po uzoru na klastere koji su bili zacrtani master planom razvoja turizma Istre prije deset godina, što bi značilo da bi Istra imala sedam DMO-a - Umag, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pulu, Labin i središnju Istru.

Oni bi se bavili operativnim marketingom i razvojem turističkih proizvoda te informiranjem turista.

Taj je prijedlog ponovno nedavno predstavljen na Turističkom forumu Istre, uz naznaku da se radi o samo jednom od brojnih rješenja o kojem bi istarski turistički djelatnici trebali razmisliti. A takav prijedlog znači udruživanje TZ-ova u veće i profesionalnije sustave slične tvrtkama, zbog čega su predstavnici onih manjih TZ-ova nezadovoljni jer će se morati odreći svoje autonomije, a i boje se da se njihova mjesta neće moći izboriti za svoje interese pred velikim središtima.

Mnogi se boje za svoje pozicije i radna mjesta. Ipak, ministar turizma Darko Lorencin još je jednom naglasio da neće biti ukidanja malih TZ-ova te da će svakom gradu i općini ostaviti mogućnost da zadrže svoj TZ, ako to žele, pa i oni koji se ne mogu sami financirati.

Ujedno, sustav će novom reorganizacijom trebati više stručnih kadrova nego što ih trenutno u sustavu ima. I dalje će se financirati iz boravišne pristojbe i turističke članarine, međutim bit će uspostavljena veća kontrola trošenja novca i rada. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter