Turističke tvrtke financiraju dvije ekipe hitne

Edi Štifanić, Ksenija Družetić Božić, Nataša Basanić Čuš i Davorin Stipić (Vedrana HABEREITER)
Edi Štifanić, Ksenija Družetić Božić, Nataša Basanić Čuš i Davorin Stipić (Vedrana HABEREITER)

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić potpisao je jučer s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Ksenijom Družetić Božić ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč tijekom predstojeće turističke sezone, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna.

Sigurnost i zdravlje najbitniji

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš te voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći Poreč dr. Davorin Stipić.

Ovo dodatno zapošljavanje omogućile su turističke tvrtke Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra, koje će prema ugovoru s Gradom Porečom uplatiti ukupno 260.000 kuna u gradski proračun, razmjerno broju noćenja koje te tvrtke ostvaruju na području grada. Tako će Valamar Riviera u navedenom iznosu sudjelovati s 42 posto, Plava laguna s 38 i Maistra s 20 posto.

- Znamo da je turizam naše osnovno strateško gospodarsko opredjeljenje, a jedan od bitnih čimbenika koji dovodi goste u neku destinaciju je i sigurnost kada je u pitanju zdravlje. Stoga se u ime svih građana, i svoje, zahvaljujem na ovakvoj društvenoj odgovornosti i vjerujem da će takvih akcija biti još - rekao je gradonačelnik Štifanić zahvaljujući turističkim tvrtkama.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš rekla je kako Grad Poreč već nekoliko godina njeguje vlastiti nadstandard hitne medicinske pomoći koji je iznad državnog standarda, ali i nad-standarda kojeg razvija Županija za sve istarske ispostave.

Uskoro deset defibrilatora

Prema hrvatskom državnom standardu području Grada Poreča dostajao bi jedan tim hitne medicine kroz 24 sata i tijekom čitave godine, a prema nadstandardu Grada Poreča već se drugu godinu zaredom tijekom ljeta osiguravaju dvije kompletne ekipe. Za ljetnu sezonu, novcem koji je osiguran od turističkih tvrtki te dodatnim sredstvima koja se očekujemo od Ministarstva turizma kao i unutarnjom preraspodjelom unutar Zavoda, omogućuje se da u Poreču od 1. lipnja do 30. rujna rade dvije ekipe hitne medicinske pomoći kroz sva četiri ljetna mjeseca, kada je gostiju ima najviše, naglasila je Ksenija Družetić Božić.

Uskoro će se u suradnji sa Zavodom i s Gradskim društvom Crvenog križa poraditi i na opremanju zajednice automatskim vanjskim defibrilatorima, koji pospješuju postotak preživljavanja unesrećenih do dolaska hitne, dodala je Basanić Čuš. Cilj ove akcije je stvoriti mrežu mobilnih jedinica opremljenih defibrilatorima koje će unutar 10 minuta moći pomoći unesrećenima. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter