Turisticke stipendije za istarske ucenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je ovaj tjedan ugovore o stipendiranju 15 ucenika iz Istre koji se obrazuju za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljem sporazuma s predstavnicima gospodarskih tvrtki i županijskih obrtnickih komora u sklopu Programa obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Uz njih, Ministarstvo je dodijelilo još 109 ucenickih i 12 studentskih stipendija drugim županijama.

Stipendije je dobilo petero ucenika iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, sedmero ucenika Srednje škole Eugena Kumicica iz Rovinja i troje ucenika pulske Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu. Svi ucenici dobivat ce stipendiju od tisucu kuna do kraja svog školovanja ako tijekom tog razdoblja zadovolje tražene kriterije. Ministarstvo sufinancira 50 posto iznosa stipendija, odnosno najviše 500 kuna po uceniku i 800 po studentu, a ostatak daju turisticke tvrtke. Za labinske ucenike ostatak stipendije osigurala je tvrtka Rabac, rovinjska Maistra, a pulske Arenaturist. Medu tvrtkama koje su ove godine potpisale sporazume s Ministarstvom su i porecka Plava Laguna i Riviera.

Specificnost programa je što tvrtke same odreduju kome daju stipendije i kasnije imaju obvezu njihova zapošljavanja. Tvrtke prije svega traže deficitarna zanimanja kao što su konobari i kuhari. Cilj je ovog programa, isticu u resornom ministarstvu, podici kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i strucno usavršavanje postojecih kadrova, ali i pojacati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uredenjem kabineta za strucnu nastavu u školama.

U ovoj godini Ministarstvo ce za nove stipendiste i za one po ugovorima iz 2008. godine izdvojiti 2,2 milijuna kuna. Uz to je u suradnji sa županijama ove i prošle godine sufinanciralo uredenje kabineta za prakticnu nastavu u srednjim strukovnim školama te promociju turistickih i ugostiteljskih zanimanja.


Podijeli: Facebook Twiter