Turističke nagrade Poreču i Rovinju

Poreč uvijek  u vrhu najboljih destinacija države
Poreč uvijek u vrhu najboljih destinacija države

Tek okončani Dani hrvatskog turizma u Bolu na otoku Braču nisu bili pretjerano uspješni u pogledu nagrada za Istru. Ipak, po osvojenim nagradama za destinacije vidljivo je da je Istra evidentni predvodnik ljetnog odmorišnog turizma, dok u pogledu gradskog, zdravstvenog i ruralnog turizma još uvijek nema uzdanice. 
 
Tako je ove godine Poreč proglašen najboljom destinacijom ljetnog odmorišnog turizma u državi, a ta je titula Rovinju, rekorderu po broju noćenja ove godine izmakla, pa je na drugom mjestu. Lani je pak situacija bila obratna. Time je Poreč u Bolu dobio ulaznicu za izbor šampiona godine, međutim tu je titulu 
ove godine zaslužio Dubrovnik koji je pak proglašen i najboljom destinacijom gradskog turizma u državi. 
 
Porečani, koji su u svoju turističku infrastrukturu - od plaža do novih te obnovljenih velikih i malih hotela, ali i atrakcija poput vodenog parka puno investirali, zadovoljni su osvojenom nagradom. 
 
- Čast mi je bilo primiti ovu renomiranu nagradu koja je znak priznanja svim turističkim djelatnicima na poboljšanju uvjeta boravka gostiju u destinaciji. Čestitam svim nominiranim jer smo svi zajedno dokaz da hrvatski turizam ide velikim koracima u svjetlu turističku budućnost. Smatram da je nagrada priznanje sinergije 
privatnog i javnog sektora bez čega nema uspješnog turizma destinacije. Upućujem tom prilikom zahvalu svim involviranim u procesu turizma da našim gostima pružimo nezaboravne trenutke u Poreču, rekao nam je direktor ureda Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik. 
 
- Moram reći da sam izuzetno ponosan. To je nagrada koja ide svim stanovnicima Poreča, a posebno turističkim djelatnicima. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali trud i napore grada s kompletnom turističkom privredom, dodao je porečki gradonačelnik.
 
Inače, Poreč je od početka godine pa sve do sredine listopada ostvario 3,07 milijuna noćenja što je povećanje u odnosu na lani za jedan posto. Tu brojku od tri milijuna Poreč je dosegao lani kada je obnovljen resort Valamar Riviere na otoku Sveti Nikola, iako u zadnjih nekoliko godina odlično rade svi hoteli te ostali 
smještajni kapaciteti. 
 
Za Rovinj razloga za razočarenje ne bi trebalo biti jer je ponosni vlasnik, i to sedmu godinu u kontinuitetu, velikog priznanja za koje nema kategorije ni nagrade - a zove se šampion u broju ostvarenih noćenja. Kako gledaju na drugi plasman u nominiranoj kategoriji, pitali smo direktoricu Turističke zajednice Odete Sapač i gradonačelnika Giovannija Sponzu.
 
- S velikom radošću upućujem čestitke svim prvonagrađenima, prvenstveno Dubrovniku kao ovogodišnjem šampionu turizma i Poreču koji je odnio 
nagradu u kategoriji destinacije za ljetni odmorišni turizam. Oba grada to su svakako zaslužila. Također, ne treba zaboraviti da je Rovinj posljednje dvije godine bio proglašen najuspješnijom ljetnom destinacijom u Hrvatskoj, stoga je bilo teško za očekivati da će se taj uspjeh ponoviti i ove godine. Naime, struka nastoji 
nagraditi sve one koji iz godine u godinu ulažu napore u poboljšanje svoje turističke ponude i na temelju njih ostvaraju nove i značajne rezultate, rekla je Sapač, dodajući i da se slijedom toga ne može očekivati da prve nagrade uvijek idu istim destinacijama. 
 
- Rovinj se uvijek nalazi u samom vrhu hrvatskog turizma, i to neovisno o tome nagrađuje li nas struka, mediji ili posjetitelji, te da smo i ove godine, temeljem rezultata ostvarenih u broju noćenja, sedmu godinu za redom hrvatski rekorderi koji će do kraja godine ostvariti očekivanih tri i pol milijuna noćenja. Te egzaktne brojke nitko ne može osporiti i one su svakako odraz atraktivnosti naše destinacije, kaže Odete Sapač.
 
Rovinjski je gradonačelnik Giovanni Sponza također uputio čestitke svim dobitnicima nagrada te naglasio da je pohvalno i poticajno da se Rovinj i ove godine našao među najboljima u hrvatskom turizmu. 
 
- Našu izvrsnost potvrđuju nagrade i priznanja koje gotovo punih dvadeset godina dolaze na adresu Rovinja i one su rezultat odgovornog promišljanja, partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora, zalaganja, truda i doprinosa velikog broja ljudi. No, ističem također da i nadalje želimo biti među najboljima i da su pred nama novi izazovi, snažni investicijski ciklus koji će Rovinj učiniti još prepoznatljivijom turističkom destinacijom. Istovremeno, ova je nagrada na ponos svakom našem sugrađaninu koji je na bilo koji način dao svoj doprinos da Rovinj i ove godine osvoji ovu vrijednu nagradu, zaključio je Sponza.
(Barbara BAN, Elio VELAN i Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter