Turističke agencije protiv konkurencije s interneta

Turističke agencije strahuju od nelojalne internetske konkurencije (M. MIJOŠEK)
Turističke agencije strahuju od nelojalne internetske konkurencije (M. MIJOŠEK)

Najnovije izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu kojima se olakšava poslovanje internetskim agencijama izazvalo je pravu buru reakcija među "klasičnim" agencijama. One već duže vrijeme naglašavaju da su im internetske agencije svojevrsna nelojalna konkurencija jer im zakonski uvjeti poslovanja nisu izjednačeni. Nove izmjene omogućit će da takve agencije mogu imati ured i kod kuće, a voditelji poslovnica turističke agencije više neće morati udovoljavati uvjetu dvogodišnjeg radnog staža na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji ili drugim poslovima u turizmu. Kako kažu u Ministarstvu turizma, te bi mjere trebale pomoći pri samozapošljavanju.

- Internetske agencije možda nam nisu nelojalna konkurencija, ali su svakako u povlaštenom položaju jer mi moramo imati adekvatan prostor, adekvatnog voditelja poslovnice i moramo udovoljavati minimalnim tehničkim uvjetima. Ako agencija to može raditi u stanu i zaposliti 10 do 15 osoba bez ikakvih uvjeta, onda smo u tom slučaju u nepovoljnom položaju. Isto tako nije dobro da agenciju otvara netko bez iskustva. Prije svega jer u ovom poslu treba imati neka znanja i na taj se način ne smije srozavati struka, smatra direktor porečke agencije Fiore tours Dalibor Rudan.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pak naglašavaju da bi te mjere mogle narušiti tržišnu utakmicu.

Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba predlaže da internetska turistička agencija može zapošljavati najviše dvije osobe i da usluge može pružati i u prostoru stambene namjene u kojem stanuju zaposlenici agencije. Tada bi se, smatra predsjednik UHPA-e, radilo o prihvatljivim izmjenama jer je takva praksa u formi "home based travel agent" poznata u svijetu. Ističe, pri tome bi trebalo posebno voditi računa o intenzitetu i kvaliteti inspekcijskog nadzora takvih turističkih agencija, prije svega radi zaštite potrošača.

U dijelu prijedloga da se ukine obaveza radnog staža kao voditelja poslovnice u trajanju od minimalno dvije godine, predlaže da se "radni staž" zamijeni s pojmom "radno iskustvo" koje se može stjecati volontiranjem, radom preko studentskog servisa te stručnom praksom, a uz uvjet da za to postoji valjana potvrda poslodavca.

- Ovakvim izmjenama ne bi došlo do marginaliziranja neophodnih znanja i stručnosti te dovođenja u pitanje reputacije struke i domaćeg turizma u međunarodnim okvirima, čemu je otvorena mogućnost najavljenim mjerama, izjavio je predsjednik UHPA-e. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter