Turistička žila kucavica Pazina u hibernaciji

Turistička ulica u Pazinu u hibernaciji (M. RIMANIĆ)
Turistička ulica u Pazinu u hibernaciji (M. RIMANIĆ)

Zatvorena je kultna pazinska gostionica Bunker. Natpis nad vratima je uklonjen, a na vrata je zalijepljen papir s informacijom: "Iznajmljuje se poslovni prostor".

Desetljećima je ova gostionica bila omiljeno okupljalište Pazinaca, ponajprije onih zrelije dobi, a u novo vrijeme sve češće i mlađih. Međutim, gostionica koju je dugo vodila Roža Belac, pa se tada Bunker službeno zvao Buffet kod Rože, njenim nasljednicima očito nije bila isplativa.

Iako se oštarija nalazi u tzv. turističkoj ulici, zapravo itineraru koji od središta grada vodi prema Kaštelu, prometa nema. Na početku "turističke ulice" nalazi se Trg Male fontane, zatim slijede ulice Franine i Jurine, Prolaz Vincenta od Kastva, Velog Jože, Stari trg i Prilaz kaštelu. Tako se, početkom kolovoza, i Bunker pridružio brojnim bijelim izlozima, odnosno zatvorenim poslovnim prostorima čiji su prozori i vrata pokriveni bijelim papirima.

- Turistička žila kucavica grada usnula je u stanje mirovanja, upozorio je nedavno nezavisni gradski vijećnik Valter Milohanić. Prozvao je gradonačelnika koji je većinu gradskih prostora u tim ulicama podijelio udrugama i time "poništio" jedini logični turistički pravac.

Milohanić je predložio da se udruge koje nemaju radno vrijeme i ničim ne pridonose gospodarskoj djelatnosti smjesta isele u prikladnije prostorije te da se prostori vrate trgovcima i obrtnicima.

O kojim se prostorima radi? To Milohanić nije mogao reći već upućuje na to da tim podacima raspolaže Irenko Pilat, voditelj Odsjeka za pravne poslove i imovinu Grada Pazina. Koliko je Milohaniću poznato radi se 10 do 12 prostora koje je, kako kaže, gradonačelnik dao udrugama, a budući da su mnoge neaktivne poslovni prostori zjape prazni.

Od Pilata pak čujemo da se u "turističkoj ulici" nalazi 29 poslovnih prostora u vlasništvu Grada, a trenutno su četiri prazna. I to po jedan na Trgu Male fontane, Ulici Velog Jože, Starom Trgu i Prilazu Kaštelu.

U "turističkoj ulici" djeluju četiri udruge i to aktivno Sindikat umirovljenika, Društvo likovnih stvaratelja Pazin i Šahovski klub Lovac, dok Foto klub Pazin i Katedra čakavskog sabora Pazin u prostorima koje su im dodijeljene ne održavaju nikakve aktivnosti. Svi ostali "bijeli izlozi" zapravo su u privatnom vlasništvu. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter