Turistička valorizacija Limskog zaljeva

Vizualizacija obalne šetnice
Vizualizacija obalne šetnice

U sjedištu Istarske županije predstavljeno je u četvrtak idejno rješenje projekta Visitor park "Lim - Limska draga", kojem su prisustvovali istarski župan Valter Flego sa suradnicima, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, Grada Rovinja i općina Kanfanar i Vrsar. Prema riječima župana Flega riječ je o projektu od izuzetnog značaja kojim se Limski kanal želi približiti građanima i turistima, a planira ga se kandidirati na europske fondove.

- Projektom želimo adekvatno oživiti i turistički valorizirati Limski zaljev po načelima održivog razvoja prirodnih resursa te razviti nove atraktivne sadržaje koji će obogatiti našu turističku ponudu i učiniti Istru dodatno konkurentnom destinacijom, naglasio je župan Flego.

Kako su objasnili sami projektanti, radi se o opširnom i kompleksnom projektu, s obzirom da obuhvaća površinu od oko tisuću hektara. Naime, budući turističko-rekreacijski park sadržavao bi biciklističku stazu, obalnu šetnicu na moru i kopnu, kulturno-arheološke punktove, vidikovce, dječje igralište, piknik zonu, adrenalinski centar sa zipline-om, visitor centar i slično. Intencija je, stoga, realizirati ga u fazama. U tom smislu, u narednom razdoblju u planu je izrada niza potrebnih dokumenata, kao što su koncept dizajna rekreacijskog parka, geodetski elaborati, konzervatorske podloge, studija utjecaja na okoliš i prirodu, elaborat pješačke staze s nužnim uređenjem, elaborat  za biciklističku stazu i drugo.

Tijekom prezentacije predstavljene su i mogućnosti EU natječaja "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" na koji bi se kandidirao i dio spomenutog projekta. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter