Turistička špica: Popustima u borbu za svakog gosta

Hoće li se ponoviti dobri lanjski rezultati? (Z. BARIŠIN/CROPIX)
Hoće li se ponoviti dobri lanjski rezultati? (Z. BARIŠIN/CROPIX)

Da je sezona 2013. daleko od katastrofalne, uvjeravaju nas ovih dana istarski hotelijeri koji kažu da će njihov ovogodišnji rezime sezone biti u pozitivi. Naime, velika je većina u plusu što se tiče broja noćenja, a neki su se već sada pohvalili da će ove godine, bez obzira na to što je lanjska u svakom pogledu bila rekordna, imati veći prihod.

Da podsjetimo, Istra u dosadašnjem dijelu sezone bilježi pad turističkog prometa od tri posto zbog lošijeg prometa u srpnju od pet posto.

- Dosadašnji tijek sezone je unutar očekivanja, iako vrlo zahtjevan. U prvih šest mjeseci bilježimo rast broja noćenja i prihoda pa ne možemo govoriti o katastrofalnoj sezoni, kako se ovih dana čuje u javnosti. Katastrofa ili podbačaj sezone značio bi pad od 20 i više posto gostiju i prihoda, nemogućnost servisiranja obaveza, otpuštanje zaposlenih. To bismo s pravom mogli nazvati katastrofom, a pokazatelji govore da smo daleko od toga, tvrdi nam čelna osoba hotelske kuće Lagune Novigrad Zrinka Bokulić.

U njihovim se objektima trenutno odmara 5.300 gostiju, a očekuje se da će premašiti lanjske brojeve noćenja i prihoda. Trenutno stanje njihova bukinga za kolovoz je nešto slabije u odnosu na prošlu godinu zbog čega očekuju da će kolovoz, kao i srpanj, obilježiti last minute rezervacije te da će u konačnici dostići planirane rezultate.

Edi Černjul iz porečke Riviere Adrije, koja posluje u sklopu grupacije Valamar, tvrdi da će u ovoj godini uspjeti ostvariti bolje rezultate nego prošle godine, iako se lanjski rezultati u turizmu na razini Hrvatske teško mogu ponoviti zbog niza izazova s kojima se hrvatski turizam suočio ove godine.

Tako dobrom sezonom, barem zasad, ne može se pohvaliti rovinjska Maistra koja bilježi pad od četiri posto turističkog prometa. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter