Turistička sezona rekordna - ulaganja minimalna

Većina kapaciteta u kampovima u Istri (M. MIJOŠEK)
Većina kapaciteta u kampovima u Istri (M. MIJOŠEK)

Iako je već dva puta ministar turizma Veljko Ostojić najavio slanje računa za turističko zemljište u kampovima na državnom zemljištu, računi, kako saznajemo,  još nisu stigli na adrese turističkih tvrtki.

Prije 20-ak dana ministar je utvrdio da će računi biti ispostavljeni za 2011. i 2012. godinu. Na razini države godišnje bi se samo od fiksne koncesije trebalo ubrati oko 20 milijuna kuna naknade. Tu još dolazi i varijabilni dio koncesije koji će godišnje iznositi oko 10 milijuna kuna, čulo se od resornog ministra.

Ipak, čini se da je turističko zemljište pravi gordijski čvor koji je vrlo teško rasplesti. Naime, zakon o navedenom zemljištu usvojen je još na ljeto 2010. godine, međutim konkretne rezultate nije polučio - a to je plaćanje koncesija čiji se novac u lokalnim zajednicama čeka kao ozebli sunce. Ne zato što to možda turističke tvrtke nisu voljne platiti, iako rado još uvijek besplatno koriste na hektare najatraktivnijeg zemljišta uz more, nego zato što gotovo nigdje nije u potpunosti riješeno vlasničko pitanje nad tim zemljištem. Naime, ponegdje su se na zemljište knjižile općine i gradovi, kao što je to slučaj s Vrsarom i Medulinom, a sada isto zemljište potražuje država.

Čelni čovjek Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš smatra da rješavanje vlasništva i koncesija u kampovima može uroditi većim investicijama, podizanjem kvalitete i cijena.

A nekih velikih investicija u hrvatske kampove se ove jeseni i zime ne očekuje, iako je to sektor u turizmu gdje je povrat investicije najbrži. Ipak, sljedeće se godine otvara jedan novi kamp - Olive Garden kod Šibenika na oko šest hektara površine. Radi se o greenfield investiciji austrijskog specijalista i touroperatora za kampove Gebethsroither koji u kampovima diljem Jadrana ima postavljeno oko tisuću mobilnih kućica, a sjedište svoje hrvatske tvrtke ima u Puli. Investicija je "teška" oko 4 milijuna eura.

Od velikih hotelijera jedino su u Arenaturistu pokazali želju da podignu kvalitetu svojih kampova u Puli i Medulinu na četiri zvjezdice i da u njih ulože 5 do 10 milijuna, ali čekaju da se riješi situacija sa zemljištem. Fažanski kamp Pineta ponuđen je austrijskim investitorima koji bi ga trebali dovesti na višu kategoriju. Očekuje se i otvaranje četiri kamper odmorišta - jednog u Poreču, jednog u Vodnjanu, a ostala dva u Gorskom kotaru.

Nikolaš dodaje da neće biti povećanja cijena u kampovima, iako bi to po njegovom mišljenju bilo nužno.

Bez obzira na ne tako sjajnu sliku po pitanju ulaganja i nove ponude, Nikolaš je prezadovoljan sezonom koja je ponovno potukla sve rekorde. Po neslužbenim podacima koje je od svojih članica prikupio KUH-a, do zatvaranja kampova početkom listopada ostvaren je porast broja noćenja od čak 8,3 posto u odnosu na lani  u 65 posto ukupnih kapaciteta.

Najviše su noćenja, skoro 4,5 milijuna, odnosno 31posto ostvarili Nijemci, slijede ih Slovenci, Nizozemci, Talijani  i Austrijanci. U ožujku i svibnju ostvaren je porast od čak 60 posto u odnosu na prethodnu godinu, što bi mogao biti prvi pokazatelj trenda produžetka kamping sezone. Valja pri tome imati na umu da je glavnina kamping kapaciteta upravo u Istri. (Piše Barbara BAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter