Turistička sezona prošla sa stabilnom vodoopskrbom

Disciplinirani potrošači pridonijeli stabilnoj vodoopskrbi u turističkoj sezoni (Arhiva)
Disciplinirani potrošači pridonijeli stabilnoj vodoopskrbi u turističkoj sezoni (Arhiva)

Poboljšanje hidroloških prilika doprinijelo je većoj izdašnosti izvorišta voda pa je istarski župan Ivan Jakovčić opozvao mjere redukcije I. stupnja koje su zbog ekstremne suše uvedene 23. srpnja za čitavo vodoopskrbno područje županije.

Nakon dva redukcijska mjeseca, Istra je konačno odahnula; turističku sezonu uspjela je izgurati sa stabilnom vodoopskrbom. Redukcija je doprinijela stabilnosti vodoopskrbnog sustava tijekom ljeta jer iako je najviše zakačila poljoprivredu, kao i pojedine djelatnosti poput autopraonica, turizam je gotovo i nije osjetio, izuzme li se zabrana zalijevanja zelenih površina, golf terena i korištenja tuševa na plaži.

Uvođenjem redukcijskih mjera uspjela se amortizirati nezapamćeno niska izdašnost izvora, kao i vodostaja Butonige koji nikada u povijesti nije bio niži nego ove godine i još je uvijek na svom minimalcu, na koti od 32,47 metara nad morem.

Na pitanje kako bi sada, nakon ukidanja redukcije, ocijenio ljetnu vodoopskrbu u Istri, dožupan Vedran Grubišić slikovito je rekao; "Na ljestvici od jedan do pet ocijenio bih je s trojkom, a kada bi je se ocjenjivalo u odnosu na 1986. godinu kada smo s puno blažom situacijom u vodoopskrbi imali veće redukcije, onda bih je ocijenio s odličnim".

Neovisno o tome što na istarskom području s 20. rujna imamo 10-postotni rast broja turista u odnosu na isto razdoblje lani, turističku sezonu premostili smo bez većih problema u vodoopskrbi zahvaljujući kvalitetnom radu svih istarskih vodovoda, izrazito dobroj suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama koje su bile iskren i pošten partner kod provođenja svih mjera i operativno bili na usluzi, dobroj suradnji s ministrima Jakovinom i Ostojićem sve do nižih instanci koje su iznimno kvalitetno odradile svoj posao.

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez odgovornog prihvaćanja prvog stupnja redukcije od strane građana Istre, pojedinih gospodarskih djelatnosti, hotelskih kuća, kao i samih turista, rekao je Grubišić.

Nema mjesta opuštanju, prokomentirao je također Grubišić i već za danas najavio potpisivanje novih ugovora u Hrvatskim vodama vrijednih više od 50 milijuna kuna za dodatno poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda. Do kraja godine, rekao je, realizirat će se projekti od 150 milijuna kuna za kvalitetan život građana na ovom području.
 
Mjerama redukcije vode prvog stupnja koje su bile na snazi puna dva mjeseca, bilo je zabranjeno korištenje vode iz javnog vodoopskrbnog sustava za zalijevanje zelenih površina, igrališta, golf terena, pranje svih vozila, poslovnih građevina, instalacija, javnih prometnica, dvorišta, okućnica, navodnjavanje poljoprivrednih površina, osim staklenika, plastenika i hidropona. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter