Turisticka sezona je sve - kraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prošlog vikenda preko triju granicnih prijelaza u Istru ušlo cak 30 tisuca gostiju manje nego istog vikenda lani, kada je izbrojeno 157 tisuca putnika, strucnjaci u turizmu isticu da su ti podaci varljivi i da se ne može samo na temelju njih bilo što zakljucivati. Turisticka sezona je zasad - vrlo dobra, slažu se i oni s ocjenom koju je proteklog vikenda dala i Vlada na "trajektnom zasjedanju".

Kristian Šustar iz Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu istice da je kljucno bilo to što je lipanj bio jako dobar, a pokazatelji su da ce i rezultati u rujnu biti odlicni. Što se tice srpnja i kolovoza, Šustar naglašava da tu ne treba ocekivati znacajnije pomake bilo nagore ili nabolje jer su tada tradicionalno svi hotelski kapaciteti popunjeni. Ono što, medutim, zabrinjava jest izuzetno loš svibanj, koji još jednom pokazuje sve boljke hrvatskog turizma.

- Zabrinuti smo zbog znacajnog pada broja nocenja u svibnju, no to pokazuje našu ovisnost o praznicima na našim emitivnim tržištima. Iako se vec godinama govori o produženju turisticke sezone, ona se zapravo skracuje. Sve se fokusira na 90 dana, što sigurno nije pozitivno, kaže Šustar.

Istice staru boljku našeg turizma - nedostatak sadržaja, ali i iskljucivu orijentiranost na obiteljski turizam, koji pak najviše ovisi o ljetnim praznicima.

- Trebalo bi više raditi na ciljanim grupama, kao što su umirovljenici, ili na kongresnom turizmu. Takve grupe nemaju ogranicenja, ne ovise o praznicima i jednom godišnjem dobu, smatra Šustar, koji kaže da hrvatski turizam pokazuje velike manjkove i slabosti te da je ovisnost o auto-gostima i obiteljskom turizmu vrlo ogranicavajuca.

Sve te bojazni potvrduje i direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman, koji kaže da je naš turizam, nažalost, još uvijek orijentiran iskljucivo na sunce i more, a da nas konkurenti, kako kaže, šišaju u širenju ponude.

- Naš turizam je turizam od dva mjeseca. Nitko nece zbog sunca doci zimi. Svi skupa moramo raditi na proširenju ponude, bilo u smještaju ili izvan njega, smatra Palman.

I on kaže da sezona traje sve krace, pa i u sektoru kampinga. Istice da je trend da se praznici skracuju, a ovisnost o njihovom trajanju može nas u buducnosti skupo koštati u zbrajanju konacnih rezultata.

- Produženje sezone mora se temeljiti na manjim objektima, na objektima u unutrašnjosti, a mi to danas nemamo. Veliki kampovi nece produžiti sezonu, upozorava Palman.

Što se tice dosadašnjih rezultata u kampovima, kaže da je svibanj tradicionalno bio u minusu, dok za lipanj istice da bi bilo blago reci da je bio iznimno dobar - pokriveni su minusi iz svibnja te je napravljen plus od 12 posto u odnosu na lani. Sve to se, po njegovom mišljenju, dogodilo zbog praznika na našim emitivnim tržištima - oni koji su trebali doci u svibnju zbog pomaknutih su praznika došli u lipnju. No, pocetak srpnja topi lipanjski plus. Opet su za to krivi praznici. Tek se sada ocekuju Nizozemci, a pocetkom kolovoza i Nijemci.

- Mislim da još nismo došli do minusa. Valja priznati da je rupa pocetkom srpnja bila ocekivana, ali smo se ipak bojali što bi mogla donijeti. Cinjenica je da se topi lipanjski plus, ali vecih oscilacija u odnosu na lani ne ocekujemo. Ostatak srpnja i kolovoza trebao bi donijeti lagani plus. Ne ocekujemo manje gostiju, ali je sigurno da ce oni dolaziti u sve kracem razdoblju, kaže Palman.

Za rujan istice da bi mogao biti dobar i u sektoru kampinga, ali samo ako vrijeme posluži. Ponavlja, naime, da se zbog pomaknutih praznika ocekuje da ce gosti produžiti ljetovanje i na prvu polovicu rujna, ali u kampovima to uvelike ovisi o vremenskim prilikama.

- Dovoljna su dva dana kiše da se sve isprazni. Zato je teško davati bilo kakve prognoze za rujan, barem za kampove, zakljucuje Palman. (Bojan ŽIŽOVIC)

Jakovcic: Bilježimo rast broja nocenja

U umaškom hotelu Melia Coral jucer je održana 10. sjednica Vijeca Turisticke zajednice Istarske županije. Po završetku sjednice, predsjednik Turisticke zajednice Istarske županije, Ivan Jakovcic, dao je izjavu.

- U dosadašnjem dijelu sezone bilježimo povecanje u nocenjima jedino je van pansionska potražnja nešto niža, no zadnjih se dana pokazuje da se i ona poboljšava. Na sjednici je dogovoreno i da se raspiše natjecaj za izradu novog loga i slogana s cime ce se krenuti odmah pocetkom rujna. (T. Tr.)


Podijeli: Facebook Twiter