Turistička predsezona u Istri u minusu

Podbacilo prvo turističko polugodište (D. MEMEDOVIĆ)
Podbacilo prvo turističko polugodište (D. MEMEDOVIĆ)

Loš raspored velikih vjerskih praznika, poplave u srednjoj Europi te kišovito i hladno vrijeme uzeli su danak u prvom ovogodišnjem turističkom polugodištu u Istri. Naime, prema podacima županijske Turističke zajednice, ostvareno je dva posto manje noćenja, odnosno četiri posto manje dolazaka u odnosu na rekordnu prošlogodišnju sezonu kada je raspored praznika bio bolji. U konačnici to znači da je realizirano 950,7 tisuća dolazaka i 4,8 milijuna noćenja.

Za takav je turistički rezultat kriv loš turistički lipanj, na što se upozoravalo još tijekom zime s obzirom na to da u tom mjesecu nije bilo niti jednog praznika. U proteklom je mjesecu u Istri ostvareno 10 posto manje noćenja (2,6 milijuna) i 11 posto manje dolazaka (434,6 tisuća) u odnosu na lani. Međutim, uzimajući u obzir sve navedene činjenice, Istra je još dobro i prošla.

- Obistinile su se prognoze turističkih djelatnika da će ova turistička godina po mnogočemu biti izazovna. To nam pokazuju i rezultati ovog predsezonskog razdoblja u kojem smo unaprijed znali da će nepovoljan raspored blagdana u našim emitivnim turističkim destinacijama imati značajan utjecaj na dosadašnju realizaciju. Znali smo i da će uvođenje novog viznog režima za Ruse i Ukrajince također biti veliki problem, a uz to u posljednja smo tri mjeseca imali gotovo 40 kišnih dana. Ujedno, velike poplave u Austriji te južnoj i jugoistočnoj Bavarskoj dodatno su zakomplicirale sliku predsezone u Istri, kaže nam direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević.

Zanimljivo je da su zapravo na neki način u prvih šest mjeseci podbacila za Istru najznačajnija emitivna tržišta - Njemačka za pet posto, Italija za čak 36 posto, Austrija za dva posto te Slovenija za sedam posto, gledajući u noćenjima.

Ipak, kako čujemo iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, za Nijemce ne moramo strahovati jer veliki val njemačkih gostiju Istra tek očekuje. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter