Turisti zasad ne odlaze iz Turske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prosvjeda u centru Istanbula koji ne jenjavaju već danima te bilježe ljudske žrtve hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dalo je preporuku da putnici koji se zateknu u Ankari i Istanbulu izbjegavaju mjesta javnih okupljanja. Ipak, Ministarstvo još nije ograničilo putovanja u Tursku, koju godišnje posjećuje više od 30 milijuna turista.

Iako se na društvenim mrežama može pročitati da je stanje krajnje ozbiljno te da ima šire i teže razmjere od onoga što prenose mediji, turističke agencije koje organiziraju putovanja u taj grad smiruju situaciju. Tvrde da ozbiljnih problema nema, te da turisti zbog toga nisu odlazili ranije iz Istanbula. Doduše, hotelijeri se u samom centru grada žale da im gosti odlaze u druge hotele žaleći se na suzavac, a neke su avio kompanije već otkazale letove. Također, vele da nije moguće izaći u centar grada jer je doslovno sav u magli od suzavca.

- Situaciju pratimo iz sata u sat, i kada bi došlo do ozbiljnijih problema u pogledu sigurnosti, odmah bismo reagirali, tvrdi nam Boris Žgomba iz UHPA-e.

- Naravno, i dalje ćemo pratiti preporuke Ministarstva vanjskih poslova, razvoj situacije na destinaciji i želje naših putnika. Bude li sigurnost putnika i u jednom trenu upitna, putovanja ćemo otkazati, tvrdi nam Frklić.

- Naši agenti u tom gradu kažu da nema većih problema jer je riječ o velikom gradu od 16 milijuna stanovnika gdje je moguće izbjeći incidentne situacije. Ipak, očekujemo da će se potražnja zbog ovakve situacije smanjiti, iako je potražnja za Istanbulom i sada već manja. Interesa je naviše bilo dok se na televiziji prikazivala sapunica o Sulejmanu Veličanstvenom, kaže Ivan Pukšar iz Kompasa. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter